IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийските Santos и Woodside вървят към мегасливане за 52 млрд. долара

Това би създало нов гигант в енергийната индустрия

12:33 | 08.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на акциите на енергийната компания Santos скочи в петък заради перспективата за възможно сливане на стойност 52 млрд. долара с по-големия австралийски конкурент Woodside. Инвеститорите обаче казват, че оценката ще бъде ключова, а местните продажби на активи вероятно ще трябва да преодолеят опасения за конкуренцията, съобщава Ройтерс.

След края на борсовата търговия в четвъртък Woodside и Santos потвърдиха спекулациите, че водят предварителни преговори за създаването на гигантска петрола и газова компания, която ще има активи в Австралия, Аляска, Мексиканския залив, Папуа Нова Гвинея, Сенегал и Тринидад и Тобаго.

Обсъжданията се водят от нуждата австралийските компании да спечелят мащаб, за да финансират енергийния преход, казват анализатори.

Слятата група би създала огромен световен производител на втечнен природен газ (LNG), който може да привлече повече офшорни инвеститори, тъй като газът се разглежда като ключово свързващо гориво в преминаването към по-чиста енергия.

По-големите глобални конкуренти Exxon Mobil и Chevron също увеличиха запасите си от петрол и газ в сделки за милиарди долари тази година.

Акциите на Santos скочиха с почти 11% в ранната търговия, удряйки най-високите си ценови нива от пет седмица, но след това ограничиха ръста си до 6,2%. Woodside преодоля по-ранните си загуби и затвори с 0,5% надолу.

Обсъждането на сливане вкарва Santos, по-малката от двете компании, твърдо „в играта“, казва анализаторът на Macquarie Марк Уайзман.

„Очакваме това да предизвика интерес в Santos от други страни“, казва той в бележка, добавяйки, че компанията притежава привлекателни активи на ниски цени.

Много европейски играчи с интереси в региона може да следят Santos, казва анализаторът на UBS Том Алън. Френският гигант TotalEnergies е съсобственик на LNG активи в Папуа Нова Гвинея и Австралия заедно със Santos.

И Woodside, и Santos изостанаха от бума на глобалните енергийни акции на фона на битки за осигуряване на екологични одобрения за големи проекти за растеж.

„Това е драматична концентрация на контрол“, казва Тим Бъкли, директор на мозъчния тръст Climate Energy Finance. “Но бих подчертал, че идва от момент на слабост. Идва от момент на продължаващо огромно слабо представяне“.

UBS заяви, че сливането би довело до икономии на разходите от 200 млн. долара.

Офертна цена с достатъчна премия, за да задоволи разочарованите акционери на Santos, ще бъде „най-големият проблем“, казва Матю Хаупт, портфолио мениджър в дългогодишния акционер на Santos Wilson Asset Management.

„Просто не знам дали Woodside са готови да я платят“, каза той.

Опасения за конкуренцията

Според анализаторите една обединена компания ще контролира около 26% от газовия пазар на източното крайбрежие на Австралия и 35% от вътрешния газов пазар на Западна Австралия, което може да бъде повод за безпокойство за регулатора на конкуренцията в страната.

Австралийската комисия по конкуренцията и потребителите (ACCC) заяви в четвъртък, че ще обмисли дали е необходим преглед на сливането за въздействието му върху конкуренцията, ако сделката се осъществи.

Според източник, запознат с дискусиите по сделката, обаче компаниите могат да преодолеят всякакви „значителни опасения“ от страна на ACCC чрез продажба на някои по-малки местни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още