IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco опитва да балансира с цените с надежда да запази пазарния си дял

Петролът от Саудитска Арабия има своите по-евтини алтернативи на пазара и азиатските клиенти се възползват

14:44 | 09.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Решението на петролната компания на Саудитска Арабия да намали цената на петрола за своите азиатски клиенти през февруари показва колко трудно е да балансира между запазването на пазарния си дял и цената, пише колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел. Той отбелязва, че енергийната политика на Саудитска Арабия се определя от Министерството на енергетиката (например намаляването на добивите), а Aramco трябва да се съобразява с нея, да запазва приходите и добрите отношения с клиентите.

Преди дни компанията съобщи на своите клиенти в Азия, че през февруари ще продава петрола с намаление от 2 долара за барел, спрямо цената през януари. Според Ръсел това решение е съобразено с пазара, докато ограниченията на добивите беше одобрено на държавно ниво и е съобразено с политиката на ОПЕК+.

Макар и с намалението, изявлението на Aramco означава, че компанията ще продава петрола си с премия от 1,50 долара за барел над цената на конкурентните сортове от Оман и Дубай, изчислява анализаторът. Референтна за Саудитска Арабия е средната стойност на двата сорта. В понеделник (8 януари) оманският петрол затвори с цена от 77,83 долара за барел, а дубайският - 77,90 долара за барел.

Това е най-голямото намаление на цената от 13 месеца и е в отговор на исканията за по-атрактивни оферти от рафинерии в Азия. Клиентите посочиха, че могат да получат конкурентни цени от другите страни, добиващи в Близкия изток, както и от Африка и САЩ.

Въпросът сега е дали с обявените намаления Саудитска Арабия ще успее да изкуши своите клиенти да купуват повече петрол. Дори и с отстъпката цената на саудитския сорт има по-евтини алтернативи. Например цените на нигерийския лек петрол "Бони" или на добивания в анголския анклав Кабинда сорт са с по-ниски цени в момента на пазара и могат да бъдат конкурентни, дори и с прибавянето на разходите за доставки.

Петролът на Aramco се конкурира още и със сорта "Брент" и американския лек суров петрол (WTI). Европейският сорт затвори търговията в първия ден на седмицата с цена от малко над 76 долара за барел, а WTI - почти 71 долара за барел.

Както повечето договори за доставка купувачите на Aramco са с гъвкави условия, което означава, че рафинериите могат да не купят пълното  заявено количество. Нагледно това показва Китай - през декември китайските рафинерии са купували по 1,38 млн. барела на ден от Саудитска Арабия, спрямо 1,7 млн. барела през ноември. В същото време обаче почти двойно увеличава доставките от САЩ - до 430 хил. барела на ден, и купува малко повече от Бразилия (до 840 хил. барела на ден).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 3 месеца
Хаххаха , като се вързаха на полюциите на Путин сега дойде време да платят сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
OHЯ
преди 3 месеца
Лоши новини за Късия и безродниците копейкоШемети !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още