IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия свали цените на петрола си и засили мечите настроения на пазара*

Намалението потвърждава тезата, че търсенето в световен мащаб остава слабо

10:11 | 08.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник на фона на рязкото намаление на цените от най-голямата износителка на петрол Саудитска Арабия и високия добив на страните от ОПЕК, които компенсираха опасенията за засилване на напрежението в Близкия изток, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 1,24%, или 98 цента, до 77,78 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 1,40%, или 1,03 долара, до 72,78 долара за барел.

„Петролната компания Saudi Aramco намали официалните си продажни цени за февруари, което подсказва, че търсенето наистина е слабо“, заяви Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на пазара на петрол Vanda Insights.

Нарастващото предлагане и конкуренцията на други производители накараха Саудитска Арабия в неделя да понижи официалната продажна цена през февруари на своя сорт Arab Light за Азия до най-ниското ниво от 27 месеца.

„Ако се съсредоточим само върху основните фактори, а именно по-високите запаси, по-големия добив на страните от ОПЕК и извън нея и очакванията за официалната цена на петрола от Саудитска Арабия, нагласите на инвеститорите е логично да бъдат мечи“, коментира анализаторът на IG Тони Сикамор.

„Така обаче ще пропуснем факта, че напрежението в Близкия изток несъмнено ескалира, което значи, че спадът при цените ще бъде ограничен.“

И двата бенчмарка на пазара поскъпнаха с повече от 2% през първата седмица на 2024 г. на фона на риска от по-широк конфликт в Близкия изток след атаките на кораби от йеменските хути в Червено море .

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който отпътува за Близкия изток миналата седмица, заяви, че конфликтът в Газа може да се разпространи в региона, освен ако не се предприемат общи действия за възстановяване на мира.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани да продължи войната, докато „Хамас“ не бъде елиминирана.

Публикувани по-рано данни показват, че добивът от страна на членовете на ОПЕК се е увеличил със 70 хил. барела на ден през декември до общо 27,88 млн. барела дневно, показа проучване на Ройтерс .

„Напрежението в Червено море е единствената подкрепа, макар да е сравнително слаба и непостоянна, за цените на суровия петрол, при които се наблюдават мечи тенденции, на фона на очакванията за отслабване на търсенето в световен мащаб и ръст на запасите“, заяви Хари от Vanda Insights.

Отделно от това броят на работещите петролни платформи в САЩ се е увеличил с една до 501 миналата седмица, показва седмичният доклад на Baker Hughes.

JPMorgan прогнозира, че през тази година петролните платформи ще се увеличат с 26 броя, като повечето от тях ще заработят в Пермския басейн между Тексас и Ню Мексико през първата половина на годината.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още