IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток от въглища е напът да запише нов рекорд

При тази тенденция целите за въглеродните емисии в световен мащаб едва ли ще бъдат постигнати, смятат еколози

11:47 | 19.01.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производството на електроенергия от въглища в световен мащаб вероятно ще запише нов рекорд за 2023 година, когато износът на въглища прехвърли 1 млрд. тона за първи път в историята. Това се случва на фона на опитите за ограничаване на използването на изкопаеми горива, за да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид, пише в анализ Ройтерс.

Агенцията се позовава на данни на екологичната организация Ember, според които производството на електроенергия от въглища в периода януари - октомври 2023 година се увеличава с 1% спрямо същия период на 2022 година и достига 8,3 хил. тераватчаса. Производството на електроенергия от въглища беше рекордно през 2022 година - 10,2 хил. тераватчаса, е видно от статистиката на еколозите.

Съответно и емисиите от производството на електроенергия от въглища достигат нов връх - 7,85 млрд. тона до октомври, спрямо същия период на 2022 година.

Най-големите производители на електроенергия от въглища през миналата година са Китай, Индия, Филипините, Турция и Виетнам. Япония намалява производството с 8,2%, но "освободеното пространство" се зае от Виетнам, където има значително повишение на производството.

През 2022 г. рекордните цени на природния газ доведоха до ръста в производството на електроенергия от въглища. Но след нормализирането на ситуацията повечето развити държави се върнаха отново на газ или заложиха на зелената енергия. В Азия потреблението на въглища все още е във възход, отбелязват от Ember в отделни свои анализи за въглищата. Те сочат още, че тенденцията с използването им е такава, че целите за намаляване на емисиите и недопускане на температурите да скочат с повече от 1,5°С до края на столетието едва ли ще бъдат постигнати.

Ройтерс цитират още данни на Kpler, според които износът на въглища се увеличава с 6,6% спрямо 2022 г. и с малко надхвърля 1 млрд. тона. Основният доставчик на въглища в световен мащаб е Индонезия с 505 млн. тона, което е ръст от 12% спрямо 2023 г. За първи път Индонезия има толкова голям дял от световния износ - повече от половината.

Втора е Австралия със 198 млн. тона, което е увеличение от 7 на сто, следвана от Русия със 103 млн. тона.

Основен купувач на въглища е Китай с рекордните 325 млн. тона, спрямо 109 млн. тона през 2022 г. Страната има местни залежи, но цената на въглищата на световните пазари е по-изгодна и Пекин се възползва от това положение.

Вторият по големина вносител на въглища е Индия (172 млн. тона), следвана от Япония (109 млн. тона) и Южна Корея (80 млн. тона).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
cyclop
преди 3 месеца
Най-чистата енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
sssaaa
преди 3 месеца
Това част от Зеления преход ли е? Веднага да дойде да се изповяда Фекалната Зелка, облъчвайки ни как Света е станал по-зелен! Какви рекорди на въглища, какви 5 лева! Веднага да се Демократизира тази статия, като се изтрие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още