IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ICGB започва процедурата за разширяване на капацитета на газовата връзка "Комотини - Стара Загора"

Българска компания ще изработи подробен проект за газоизмервателна станция на интерконектора в Стара Загора

17:41 | 05.02.24 г.
Снимка: ICGB
Снимка: ICGB

След провеждане на тръжна процедура по Закона за обществените поръчки ICGB възлага на българска компания изработването на подробен проект за газоизмервателна станция Стара Загора, който ще позволи разширяване на капацитета на газопровода IGB ("Комотини - Стара Загора"), съобщават от компанията. Така общият технически капацитет на връзката ще се увеличи от 3 млрд. куб. метра газ годишно на 5 млрд. куб. метра.

Етапът по проектиране на гаизмервателната станция стартира още преди провеждане на обвързващата фаза на процеса по увеличаване на капацитета, каквато е и стандартната процедура според регулациите, коментират от компанията. Пазарният тест за разпределение на капацитета в съответните точки за междусистемно свързване е планиран за юли 2024 година

Фазата на проектиране е от съществено значение, тъй като поставя основите за плавен преход към следващите етапи, които включват възлагането на обществени поръчки за стоки с дълъг срок на доставка и началото на строителството.

Едновременно с това ICGB работи в координация с операторите на преносни системи в съседство по регулаторните дейности и издаването на разрешителни за използване и развитие в синхрон на инфраструктурата за природен газ в региона с цел подобряване на свързаността и енергийната сигурност. Преди дни от "Булгартрансгаз" публикуваха и свои варианти за разширяване на капацитета на входно-изходните точки на мрежата.

Предстои да бъде публикуван и проект на предложение съвместно с гръцкия преносен оператор DESFA.

Според предварителните технически проучвания ICGB планира да разполага с разширен капацитет от 5 млрд. куб. метра годишно от четвъртото тримесечие на 2025 г. за входно-изходната точка в Стара Загора и от четвъртото тримесечие на 2026 г. за входно-изходната точка в Комотини. Тези сценарии отчитат техническата възможност за развитие на газопровода IGB, както и необвързващите заявки, описани в докладите за оценка на търсенето.

Интерконекторът Гърция-България свързва България с Южния газов коридор и е част от Вертикалния газов коридор. Газопроводът укрепва енергийната свързаност и сигурност в региона, като осигурява достъп до природен газ от нови диверсифицирани източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още