IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фирми увеличават значително покупките на зелена енергия през 2023 г.

В световен мащаб 451 компании са се договорили да закупят рекордните 46 гигавата възобновяема енергия, което е скок от 13% спрямо предходната година

21:20 | 13.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнесът по света е сключил договори за закупуването на повече възобновяема енергия през 2023 г., отколкото през предходната година, като обемът на заявените количества е нараснал почти двойно в Европа, докато в САЩ се свива, пише Bloomberg.

В световен мащаб 451 компании са се договорили да закупят рекордните 46 гигавата, което е скок от 13% спрямо предходната година, става ясно от анализ на BloombergNEF. Покупките в САЩ, най-големият пазар на този вид енергия, са спаднали с 15% поради по-мрачните икономически условия и нарастващите лихвени проценти.

Много компании са си поставили цели да използват 100% възобновяема енергия, като вятърна и слънчева, за да намалят своите въглеродни отпечатъци. Споразуменията за закупуване на енергия им помагат да фиксират цените и да избегнат излишна волатилност.

Корпоративните покупки на зелена енергия продължават да растат и през 2023 г., достигайки нов рекорд. Графика: Bloomberg Корпоративните покупки на зелена енергия продължават да растат и през 2023 г., достигайки нов рекорд. Графика: Bloomberg

„В зависимост от компанията и от това колко електроенергия консумира, можете да спестите милиони или десетки милиони долари, като закупите чиста енергия чрез тези договори“, коментира Кайл Харисън, анализатор в BloombergNEF.

В съответствие с миналите тенденции, големите технологични компании допринасят значително за миналогодишните покупки, като Amazon.com Inc. се очертава като най-големият купувач на зелена енергия за четвърта година с 8,8 гигавата. Ръстът на сделки от по-малки фирми в страни като Индия, Япония и Южна Корея също оказа влияние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 2 месеца
При насилствено затваряне на "конвенционални" генерирращи мощности какво се очаква?Нали все пак трябва от някъде да се купува ел. енергия...Моля авторът ноември да направи един анализ за зелената енергия в България - предимства ипроблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още