IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на разширение на възобновяемата енергия във Франция изостава от целите на ЕС

Въпреки че през 2022 г. страната премина прага от 27% инсталирана соларна и вятърна енергия, Париж не успява да поддържа инерцията, необходима за 40% дял на ВЕИ до 2030 г.

09:30 | 04.02.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Франция изостава в темпа на инсталиране на нови мощности на възобновяема енергия за 2023 г. и въпреки че се предвижда делът на този вид енергийни източници да нарасне значително до 2030 г., това няма да е достатъчно, за да изпълни целите на Европейския съюз (ЕС), става ясно от доклад на Френската обсерватория за възобновяема енергия, цитиран от Euractiv.

Страната отбеляза по-бърз темп на инсталиране на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) през 2021 г., но след това той се забави от 5,3 гигавата до 4,5 гигавата между 2022 г. и 2023 г.

Това е темп, който „задържа страната под нейните цели“, изтъква Френската обсерватория за възобновяема енергия.

„С 28% дял на възобновяемата енергия в своето потребление на електроенергия през 2022 г. страната най-накрая надхвърли прага от 27%, към който се стреми в края на 2020 г., но все още не е напът да достигне целта от 40% до края на 2030 г.“, става ясно в доклада.

В резултат на това Франция също изостава от целите на ЕС за внедряване на ВЕИ.

Необходима е „силна политическа воля. Това е в основата на дебата“, изтъква Жул Нисен, президент на Френския съюз за възобновяема енергия (SER), пред Euractiv France.

Държавите от ЕС се споразумяха за установяване на обща цел за целия блок от 42,5% дял на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия до 2030 г., като на всяка държава е възложена индивидуална цел за споделяне на тежестта.

Националните цели обаче не са правно обвързващи за държавите членки на ЕС и дори се отхвърлят от някои страни като Франция, които твърдят, че все по-високите цели за възобновяемата енергия подкопават тяхната нисковъглеродна ядрена база.

През декември група от 11 държави поиска от Европейската комисия (ЕК) да преразгледа отново регламента, който определя споделянето на тежестта за зелената енергия и „да признае напълно приноса на всички неизкопаеми енергийни източници“ за декарбонизацията на икономиката на ЕС, включително ядрената.

Междувременно Франция все още отказва да предостави на Комисията количествена цел за дела на възобновяемата енергия в нейното брутно крайно потребление на енергия до 2030 г.

Ситуацията не е по-различна на национално ниво, където правителството също не успя да включи цел за възобновяемата енергия в своя законопроект за енергия, който в момента се обсъжда, заявявайки, че ще го направи на по-късен етап.

Подем на соларната енергия

Но не всичко е обречено и мрачно, тъй като слънчевата енергия отчете рекорди през 2023 г. с инсталирани 3 гигавата нови мощности, надграждайки инерцията от 2021 и 2022 г., когато бяха инсталирани 2,6 гигавата нови мощности.

„Увеличаването на цената на електроенергията в мрежата и нарастващата популярност на частното потребление ще изиграят роля в този импулс, довеждайки индустрията много близо до крайъгълния камък, определен за 2023 г.“, изтъква още докладът.

Въпреки че целта не е постигната, темпът на внедряване, както и в останалата част от Европа, е окуражаващ: 55,9 ​гигавата инсталирани в целия ЕС през 2023 г., включително увеличение от 14 гигавата за Германия , спрямо гигавата през 2022 г., изчислява търговската асоциация SolarPower Europe.

Темпът на разширение обаче може да се забави през 2024 г.

В допълнение, „активността в сектора на много големите инсталации (1 мегавата и повече) е много по-хаотично“, отбелязва докладът.

Забавяне при вятъра

Що се отнася до вятърната енергия, темпът на внедряване се забавя в сравнение с 2022 г., като само 23 гигавата (включително 0,7 гигавата офшорни мощности) се очаква да бъдат разгърнати през 2023 г. в сравнение с прогнозата за 26,5 гигавата.

Това се дължи на „дългото време за обработка на заявления и редица регулаторни ограничения, които значително намаляват броя на зоните, налични за нови инсталации“, става ясно още от доклада.

За да се справи със ситуацията, Франция прие Закон за ускоряване на възобновяемите енергийни източници в началото на миналата година, като министърът на енергийния преход Агнес Пание-Рунашер проведе няколко срещи с местни представители на сектора, за да се стартират нови проекти.

Но потискането на енергийния портфейл след промените в правителството по-рано тази година забави нещата. „Започнахме да работим с двама съветници на Брюно льо Мер [министър на икономиката, промишлеността, цифровата икономика и сега на енергетика ]“, изтъква Жул Нисен.

Все пак Франция остава „един от водещите шампиони в Европа“ по отношение на инсталирана вятърна енергия, след Германия (66,2 гигавата, инсталирани до края на 2022 г.) и Испания (29 гигавата инсталирани до края на 2022 г.).

Съзнавайки необходимостта от ускоряване на темпа на разполагане на ВЕИ, ЕК представи план за действие през октомври 2023 г. в подкрепа на индустрията на ЕС, която е изправена пред силната конкуренция в лицето на компании от Азия и нарастващите цени на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 04.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 месеца
Забавяне при вятъра === Ами да го засилят този вятър. С декрет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 месеца
А какви са целите на ФЕС? Пълно съсипване на енергетика и икономика? Или просто *** послушание за всичко, което щукне в главите на акушерките и техните приятели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 месеца
Няма "не мога", няма "недей". Зеленият хяйвер е задължителен за всички хайванчета. Щом АЕЦ пречат на перките и фотките, да ги затварят веднагически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
evlogi
преди 2 месеца
Срамота.Пък ний ено време целите,дето ни ги поставяше партията в петилетните планове, ги изпълнявахме за 3-4 години..Съсипаха го тоз ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
*Необходима е силна политическа воля. Това е в основата на дебата, изтъква Жул Нисен* - Именно! Основата на дебата изяснихме, а крайната цел е силна комисарска политическа командно-декретаджийска държава. Икономическата логика и пазарът да вървят да ддуууххатт на перките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
cyclop
преди 2 месеца
Като имат атомни централи, ЗАКВО им е да садят вятърни мелници? За да угодят на сектата на клаймътченча с ритуала на зеления хайвер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още