IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Филдишев: Значението на газа като преходно гориво ще бъде все по-голямо

Малко вероятно е газовите пазари да се върнат към ситуацията преди войната в Украйна, смятат в "МЕТ Енерджи Трейдинг България"

12:38 | 27.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Енергийната криза през 2022 година намали желанието на Европа да произвежда електроенергия от природен газ. Две години по-късно общността намали зависимостта си от Русия и доставките са ритмични. Това стабилизиране върна цената на природния газ до приемливи нива, а с това и плановете за газови централи.

България също има капацитет за такива мощности и може да използва Маришкия басейн за това, смята Петър Филдишев, директор "Търговия с природен газ" в "МЕТ Енерджи Трейдинг България". В интервю за Investor.bg той коментира, че от съществено значение е балансът на енергийната система при растящите количества зелена енергия и най-лесно той би дошъл от природния газ.

Зелената енергия, енергийната ефективност и развитието на енергийния пазар са част от темите, които ще бъдат дискутирани по време на специализирания форум Energy of Tomorrow, който организира Investor.bg. Събитието ще се проведе на 28 март 2024 г. в Интер Експо Център. Повече за събитието можете да научите тук.

- Г-н Филдишев, остана ли енергийната криза зад гърба ни?

От гледна точка на ситуацията в България, според мен няма категоричен отговор на този въпрос. Ако сравним ситуацията сега и преди две години, със сигурност можем да кажем, че положението с ритмичността на доставките и цените на енергията се е подобрило. Въпреки това поредицата от глобални сътресения, която се случва през последните години, ни даде ясно да осъзнаем, че трудно можем да планираме дългосрочно и да разчитаме на сигурни прогнози. Още повече, че енергийният пазар в света се пренастройва и модифицира. Това, разбира се, пряко рефлектира и в България.

Ако вземем за пример сигурността на доставките като основополагащ фактор за стабилност на енергетиката, можем да видим, че допреди две години Европа беше силно зависима от един доставчик. След случилите се турбуленции, пазарът започна да се диверсифицира и променя спрямо нуждите и потреблението. Търсенето на втечнен природен газ се разви много и динамично за сравнително кратък период от време. Освен това много бързо се изградиха нови съоръжения за втечняване и регазификация и все още се разработват някои допълнителни, които ще влязат в експлоатация след няколко години и ще добавят нови възможности за сектора.

Бих могъл да кажа, че пазарът на природен газ е все по-сигурен благодарение също на пониженото потребление през последните години. Фактите го доказват – хранилищата са пълни, много по-лесно се управлява ритмичността на доставките, нуждите на потребителите са задоволени.

Но ако очакваме пазарите да се върнат към "нормалното си положение" отпреди войната в Украйна (а и дори Covid), това е много малко вероятно.

Петър Филдишев
Снимка: МЕТ Енерджи Трейдинг България

Петър Филдишев e директор “Търговия с природен газ” в “МЕТ Енерджи Трейдинг България”. Притежава магистърски степени по “Автоматика и управление” от Санктпетербургския университет по информационни системи, механика и оптика (1993 г.) и “Индустриален мениджмънт” от Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” (2006 г.). От 1997 г. до 2012 г. работи в газоразпределителна компания, заемайки различни длъжности.

От 2013 г. до 2016 г. е началник оперативно управление на доставките в “Булгаргаз” ЕАД. От 2017 г. е директор “Търговия с природен газ” в “МЕТ Енерджи Трейдинг България” ЕАД. 

- Виждате ли интерес за изграждане на газова електроцентрала у нас на фона на намаляващата цена на газа в Европа в последните месеци?

Според мен е важно да се обърне внимание на балансиращите мощности в контекста на енергийния преход, ето защо мисля, че разумният вариант в случая са именно газовите електроцентрали, които да подпомогнат балансирането на мрежата.

Дори биха могли да се използват вече съществуващите площадки в Маришкия басейн, например, тъй като комплексът разполага с налична електропреносна и газова инфраструктура и не на последно място - специалисти. Благодарение на всички тези фактори въглищните централи там биха могли да бъдат трансформирани и да се изградят газови мощности с максимално използване на наличната свързаност.

Изграждането на подобни централи за производство на електроенергия има доста важни предимства, които биха могли да се вземат предвид. На първо място, такава централа би била гъвкава – мощностите могат да се спират, пускат и модулират бързо, да поддържат определена мощност. Това е важно от гледна точка на зависимата от метеорологични условия енергия, генерирана от ВЕИ. Наред с това сроковете за изграждане на газови мощности са сравнително кратки, което е важно от гледна точка на прецизното планиране.

Не на последно място, газът е достъпен и известен източник, който осигурява устойчивост, като вземем предвид, че има далеч по-нисък климатичен отпечатък спрямо всички въглеродни горива. Ето защо не мисля, че важността на това гориво ще намалява в близко бъдеще, дори напротив – потенциалът му ще нараства, особено в сегашния преходен период. И дори вярвам, че газът ще играе решаваща роля в енергийния микс много по-дълго, отколкото много хора мислят.

Значението на газа като преходно гориво ще бъде все по-голямо. Казано накратко, енергийният преход не би бил възможен без инвестиции във ВЕИ, но и в балансиращи технологии, които способстват стабилизирането на енергийната система.

- Помогна ли зелената енергия за стабилизиране на енергийната криза?

Колкото и да е ключова ролята на възобновяемите източници за напредъка на енергийния преход, не бих могъл да кажа със сигурност, че те са основният двигател на стабилизирането на пазара в този момент. Причината е, че технологиите за производство от ВЕИ и съхранение все още са в етап от своето развитие. Очаква се в бъдеще количеството на електроенергия, генерирано от възобновяеми източници, да нарасне и да заеме дори по-голяма част от енергийния микс, но това ще е предшествано от технологичен скок.

Това обаче поставя на преден план предизвикателството с балансирането на мрежата, тъй като расте делът на зависимото от метеорологичните условия, трудно предсказуемото и управляемо производство. Ядрените електроцентрали са решение само за базовата енергия, докато малките модулни реактори не станат масова технология. Ето защо логичният варианти остава газовите електроцентрали, които са в състояние да балансират променливото производство на слънчева и вятърна енергия.

- Защо подкрепяте Energy of Tomorrow?

MET Group е компания с бизнес в над 15 държави и присъствие на 30 национални пазара. Експертите, които работят в компанията, притежават необходимите познания и опит за подпомагане на енергийната трансформация, а заедно с това и на пазара на енергия в Европа, а и в България.

Но за да се случи това е необходимо да има въвличане на различни страни и ангажиране на експерти в областта. Вярваме, че създаването на градивна и ползотворна дискусия, която поставя на фокус важните теми в енергетиката, е от голямо значение, ето защо заставаме зад събитието Energy of Tomorrow и ще подкрепим разговорът за енергийното бъдеще, което следва да бъде винаги на дневен ред - както за държавата, така и за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още