IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария става дом на най-голямата европейска геотермална система

Този вид енергия предлага множество предимства като устойчив енергиен източник и намалява търсенето на изкопаеми горива

13:44 | 16.04.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Борбата срещу изменението на климата набира скорост в Унгария. Най-голямата геотермална система в Европейския съюз (ЕС) захранва жилищни и търговски сгради в Сегед, град на 160 километра от Будапеща, пише Euronews.

Геотермалната енергия се използва от векове, но този възобновяем енергиен ресурс отново привлича вниманието като устойчиво решение за приложения за производство на електроенергия, отопление и охлаждане.

Сегед стартира проекта, след като местният доставчик на централно отопление допуска, че геотермалната енергия може да замени старата газова система на града, датираща от началото на 80-те години на миналия век.

„Идеята е да се намали потреблението на газ с около 50%“, изтъква Тамаш Медгиеш, ​​главен оперативен мениджър в топлофикационната компания на Сегед.

Медгиеш съпровожда на екипа на Euronews на обиколка в съоръжението. Със своята мрежа от 27 кладенци, 16 топлоцентрали и 250 километра разпределителни тръби, новата система използва топлинна енергия под земята и я преобразува в топъл въздух.

„Въздухът в Сегед е доста мръсен през зимата. Най-големият замърсител с въглероден диоксид в града е топлофикационната система. Операторът ѝ работи с природен газ от 40 години. През последните две или три години сменихме тази газова система с геотермална", добавя Медгиеш.

Какво е геотермална енергия и как се използва?

Геотермалната енергия се генерира от топлината в ядрото на Земята и се съхранява в мантията на Земята. Температурната разлика между ядрото и повърхността на Земята задвижва непрекъснат поток от топлинна енергия от центъра към земната кора.

Земната кора съдържа твърди скали, минерали и вода, нагрята до приблизително до 370 градуса по Целзий. За да се възползват от горещата геотермална вода, инженерите трябва да пробиват дупки, понякога дълбоки няколко километра.

„Геотермалната вода е специален вид вода, която се нагрява от вътрешността на Земята. Така че тя абсорбира топлината на геоложката зона. И когато я извадим от първоначалната зона, можем да използваме тази вода за няколко цели“, обяснява Тамаш Езиас, ръководител „Проекти“ в MedWater Ltd.

Геотермалната вода също играе важна роля в селското стопанство и дори се използва от местните власти за топене на сняг и лед по главните пътища през зимните месеци. Постоянната ѝ температура също я прави идеална за поддържане на оптимални условия в оранжериите.

Ако планът за намаляване наполовина на потреблението на газ проработи, топлофикационната компания на Сегед очаква емисиите да намалеят с 30 хил.  тона годишно.

Експертите казват, че „моделът на Сегед“ може да бъде приложен и в други градове, приблизително 25% от населението на ЕС живее в райони с достатъчно геотермални ресурси.

В крайна сметка този възобновяем ресурс е доказал своята гъвкавост и потенциал за задоволяване на енергийните нужди на Унгария, като същевременно помага на ЕС да диверсифицира енергийните си източници и да намали зависимостта си от вноса на руски газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
confidentsalmon
преди 1 седмица
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
ама вчера излезнА бившият енергиен министър от кабинета на гълъба и мазно обясни колко рассийски степни изпарения купуваме ... не е истина с колко продажници ни е пълна държавата , а ние се възмущаваме колко унгарците си падат по рассийката ... вижте техна топлофикация , вижте наша . в линкчето е въпросният проект , има инфо за всичко , от вложените средства до подробна карта квартал по квартал на свързаните сгради и кладенците за добив : https://geotherm.szetav.hu/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
Сегед е град с население 160хил души . Проекта е стартиран 2019г , прякото финансиране от ЕК е около 23млн евра , целият проект е струвал досега около 70млн евра . Отопляват 27хил апартамента и 460 обществени сгради . Вадят вода с температура 90 градуса от 27 кладенеца с дълбочина 1700 -2000м . фандъкова и бащицата за тези пари не могат графа да му сменят плочките и да пренаредят жълтите пaвeта ... :))) ... некадърни гербери !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още