IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заработи първата индустриална геотермална инсталация у нас

Компанията планира и соларна инсталация, която да намали още въглеродните емисии

17:42 | 07.12.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

С първата индустриална геотермална инсталация у нас заводът на Schneider Electric в Пловдив планира да спести изцяло използването на природен газ. Това е част от политиката за "позеленяване" на цялата структура - природен газ ще се използва единствено като суровина, разказа Мартин Гънчевски, мениджър по безопасност, околна среда и енергийна ефективност в завода.

Новата инсталация ще се използва за отопление и охлаждане на завода и ще позволи да бъде намалено потреблението на електроенергия с 20%. Спестените емисии въглероден диоксид са 300 тона на година.

Системата е изградена с 80 сондажа от "сух" тип, разположени на разстояние 6 метра един от друг на площ от около 1,5 декара. Сондажите могат да се увеличават в зависимост от нуждите на компанията. От тях не се черпи вода, а се използва единствено  температурата на земята. Сондажите са на 100 метра под земята, където температурата е 17-18°С. "Това е напълно достатъчно да бъде охладена производствената мощност", каза Ганчевски. За отопление и производството на топла вода през зимата обаче ще се използват допълнителни термопомпи.

В завода в България се произвеждат автоматични прекъсвачи, електрически ключове и контакти и други електроенергийни продукти. 70% от производството е напълно автоматизирано (45% от потреблението на електроенергия е за производството на сгъстен въздух за пневматиката на производствените машини).

На този етап в компанията все още изучават всички възможности, които им дава новата инсталация за геотермална енергия и довършват "фините настройки". От това ще зависи какви спестявания ще донесе тя, обясниха от компанията. Очакванията са, че инвестицията ще се изплати за около 10 години, отбеляза оперативният директор на завода Мартин Йорданов. Той обаче не даде информация каква е инвестицията в новото съоръжение.

"Акцентът не е възвръщаемост, а е добър пример и отговорно поведение", допълни още той.

В началото на 2021 г. Schneider Electric обяви своите шест официални ангажимента за ускоряване на устойчивото развитие, обвързани с Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Планът за декарбонизация предвижда въглеродна неутралност чрез компенсаторни мерки към 2025 г. и въглеродна неутралност без компенсаторни мерки след 2030 г., уточни още Генчовски. Той коментира още, че следваща "зелена" стъпка на компанията ще е изграждане на соларни инсталации, които обаче няма да могат да покриват цялото потребление на електроенергия на завода, тъй като производството е непрекъснат процес.

Официалните гости откриха новата инсталация в завода. Снимка: Investor.bg Официалните гости откриха новата инсталация в завода. Снимка: Investor.bg

Днес (7 декември) официално беше даден стартът на работата на новата инсталация. На церемонията присъстваха представители на местната и централната власт, сред които зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и зам.-кметът по въпросите на екологията Иван Стоянов, както и изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Пламен Панчев.

"Проекти от това естество са ключови за създаването и развитието на технологични компетенции у нас и ще бъдат изключително важни в бъдеще", коментира и Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово по време на церемонията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още