IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцето изглежда ще е основен енергоизточник към 2050 година, сочи проучване

7 държави в света произвеждат 100% от тока си от ВЕИ, но водещите икономики не са сред тях

13:42 | 17.04.24 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Намаляващите разходи за изграждане на слънчевите панели през последните години са довели индустрията до "необратима точка" и вероятно соларната енергия ще бъде основният енергиен източник през 2050 година, показа проучване на Университета в Екситър, цитирано от The Independent. Изследователите посочват, че изглежда целите при фотоволтаиците са не само достижими, но и необратими.

"Слънчевата енергия е най-широко разпространеният енергоизточник на Земята и тя става все по-привлекателна икономически след увеличаване на инвестициите", се казва още в проучването.

В последната година отново има бум в зелената енергия, като един от основните двигатели се оказа Европейският съюз (ЕС). Енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, насърчи повечето държави да се обърнат към своите енергоизточници, както и да увеличат инвестициите във възобновяеми енергийни източници. 

Проучване на Станфордския университет на базата на данни за 2021 година и 2022 година показва, че седем държави по света произвеждат електроенергията си изцяло от възобновяеми енергийни източници - водни централи, соларни панели, вятърни турбини или геотермални източници. Това са Албания, Бутан, Непал, Парагвай, Исландия, Етиопия и Демократична република Конго.

Проучванията на изследователя Марк Джейкъбсън показват, че като цяло 47 държави по света прозвеждат повече от 50% от енергията, която потребяват, от зелени централи. Сред тях обаче не са най-големите икономики, сочат данните. От тях е видно, че най-напред е Китай с почти 27% дял на зелената енергия, следват САЩ (20,75%), Япония (19,8%), Индия (19,3%) и Русия (19,1%).

Класацията на Джейкъбсън се базира на данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) и на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Британското издание The Independent отбелязва, че тези данни означават, че светът не се нуждае от нови, "магически" технологии. През зимните месеци например имаше периоди, в които Германия произвеждаше изцяло зелена елекроенергия (благодарение на вятърните турбини), а последните данни на МАЕ за Великобритания през януари показват, че делът на зелената енергия през 2022 година е над 41%, което е с 10,5 пункта повече спрямо година по-рано.

Показателно е, че дори и едно от последните "въглищни сърца" на Европа - Полша, започна да развива зелената енергия и дори в последните дни ограничаваше сектора на фона на по-ниското търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 седмица
Не сочи това проучването, щото е флейта. Чия, на кого - Пишурките такива въпроси не задават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 седмица
До: zelka007: Леле! Тези 4 коментара ти ли ги изплющя, или ги генерира чипът на чистак-бърсак новия ти leaf, дето го караш от две години? Имам съмнения, че твоят чип вече не може да се справя и са те закачили към асистента на новоизмислената ти кола. И в двата случая измишльотини, които вече никой тук не чете. Пиша това тук, защото гледам, че си се обърнала на 2 пъти към мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
Днес голям смрад от кухозелената секта аууу не се диша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
До: Tikva007 ... та тошко мъжлето , това дет са вдигнали в Поднебесната кинкалерия е наполовина в параметрите на най-малката ни ПАВЕЦ Орфей ... с тази разлика , че не зависи от валежите и има двойно по-дълъг експлоатационен срок . за реалните разходи по поддръжка ще изчакам няколко години когато публикуват реално инфо ... но със сигурност КПД-то е по-добро от това на помпите ... същото се строи и в УСАто ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
До: Tikva007 ... тошко мъжлето , да не пиша друго , че пак ще ме баннат щото ранимата ти душа се разстройва лесно ... нема да се гори рассийски газ , дишай спокойно ... виж в поднебесната кинкалерия какви са ги сглобили ... :))) ... остави де са ги сглобили ми още девет строят за отскок . и ги захранват с фотоволтаици ... и това е само началото ... https://***.smart-energy.com/industry-sectors/storage/china-connects-gravity-storage-and-launches-three-new-projects/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 1 седмица
До: aldy "А когато температурата е -40 градуса, облаците не се разсейват с месеци и ръси сняг и градушка" ... това изказване е за поне 3 нобела + 2 броя герой на социалистическия труд! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 14
zelka007
преди 1 седмица
До: khao ... тошко мъжлето не е спирАл да се храни ... такъв си е от край време , ненаситник ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
До: aldy ... ти отсега можеш да започнеш да тренираш с пещерите и огньовете , не чакай 2046 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 9
aldy
преди 1 седмица
Защо напоследък все по-често има потопи и бие едра градушка? Повишената активност на Слънцето предизвиква по-интензивно изпарение от океаните, стигащо до високите студени слоеве на атмосферата, където температърата е -20 и повече, което води до образуването на интензивни градушки. === https://youtube.com/watch?v=p9nWzrXBGE0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 8
aldy
преди 1 седмица
А когато температурата е -40 градуса, облаците не се разсейват с месеци и ръси сняг и градушка, фотките ще са най полезни, види се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още