IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на зелената енергия обещава тежки времена за ядрените централи в Европа

С цел от 42,5% дял от енергийния микс за зелената енергия до 2030 г., базовите централи ще се борят за своето място в ЕС

12:38 | 09.04.24 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните месеци зелените централи в Европа произвеждат безпрецедентни количества електроенергия, пише Bloomberg в анализ. Това се насърчава, защото целите са да бъде намалена зависимостта на континента от вноса на изкопаеми горива и горенето на въглища. Бумът при зелената енергия и спадът на цената на електроенергията обаче започват да "ядат" и от дела на ядрените централи, които имат водеща роля в енергийните системи на няколко държави от ЕС.

Според анализатори ситуацията на енергийните пазари в Европа показва, че базовите електроцентрали (обикновено газови, въглищни и ядрени централи) ще трябва да се борят за дял в енергийния микс. Това може да се превърне в тенденция през следващите месеци, стига да не се сблъскаме с дълги периоди на неблагоприятни дни от гледна точка на слънчево греене, ветрове, суша или силни горещини, коментират от StormGeo Nena, базирана в Осло.

Една от основните причини е, че потреблението на електроенергия в Европа намаля съществено - заради енергийната криза преди две години бяха предприети много мерки за енергийна ефективност, а някои енергоемки производства бяха затворени и така не подновиха работата си.

Това по естествен път би ограничило развитието на ядрената индустрия, въпреки че много държави в Европа са категорични, че запазват фокуса върху тези централи (Франция, Великобритания, България и т.н.), а други се подготвят да  строят първите си ядрени реактори (Полша). На последната климатична среща на ООН в Дубай беше създаден алианс, който обедини 21 държави, включително и България, с цел утрояване на ядрената енергия до 2050 година.

Но още тогава се чуха коментари, че това ще бъде трудно постижимо заради високата цена на ядрените технологии, бавното строителство и неизменното оскъпяване на проектите.

Въпросът е и доколко конкурентни могат да бъдат при днешните условия на пазара. Френската EDF например отново разчита на пълния набор свои реактори след години на ремонти и модернизации, но през уикенда (6-7 април) трябваше да намали мощностите си заради отрицателни цени на електроенергията във Франция. И макар че френските реактори имат известна гъвкавост, подобни процедури изискват голямо внимание, коментират от френската компания.

В Испания цената на електроенергията стигна най-ниското си ниво от 2013 г. насам в края на миналата седмица и до около нулата през слънчевия уикенд. Операторите на ядрените реактори в страната имаха късмет, защото те са в планов ремонт и не се наложи да бъдат изключвани.

Намаляването на мощности при ниско търсене или голямо производство на зелена енергия не е новост за ядрените централи през последните години. Но пълното изключване е нещо, което те се стремят да избегнат, защото връщането на реактора на пълна мощност е сложен процес и може да отнеме време (най-малкото за всички нужни проверки на ядрената безопасност).

Така, на фона на целите на ЕС за дял на зелената енергия от микса от 42,5% до 2030 г. и намаленото потребление, бъдещето на базовите централи, дори и тези на газ (смятани за най-гъвкави) изглежда доста мрачно, пише в заключение Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 седмици
Дъглас Вогт | За истинските причини за изменението на климата === https://youtube.com/watch?v=np5D1sTz5Vc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 21
zelka007
преди 2 седмици
До: evlogi ... я виж този маховик , дали ще ти свърши работа ... :))) ... като това не е нещо експериментално , ами се произвежда ... и не е единствено ... знаеш ли къде е един от първите успешни проекти за механично съхранение на енергия с маховици ... ?! ... https://***.torus.co/torus-flywheel
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 23
zelka007
преди 2 седмици
До: evlogi ... все пак не ти трябва централата , а генераторът , по който да се синхронизираш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 25
zelka007
преди 2 седмици
До: evlogi ... заплатите колко бяха преди 3-4 години , а сега колко са ?! само за протоколът ... в часовете пик цените са 160-170 , факт за два часа от 24 ... а колко са извън пиковото потребление ... мхмм ?! защо все още не се слагат мега батерии за обиране на луфтовете в тези пикове и свръх производството от средата на деня ?! защо нямаме национална програма за ефффтино зареждане на електрички в часовете на свръхпроизводство ?! нема да ми стигнат 10 х 500 букви за защотата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 28
khao
преди 2 седмици
До: evlogi и по зле ще става, докато технически решения се взимат от екселаджи които хал хабер си нямат от технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 8
aldy
преди 2 седмици
Ето докъде води безумното развъждане на говвведа не само на два крака. Няма и не може да има друга причина за затоплянето на планетата. Бабините диветини за Слънчева активност, магнитни бури, обръщане на земните полюси и последващите катаклизми след тях, са приказки за путинисти. Ето това highly likely е причинено от Путин: https://youtube.com/watch?v=oGLBmwEnplM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 4
evlogi
преди 2 седмици
Колегата от коментар номер едно удобно не посочва,че извън часовете с макс слънцегреене, дори и в сегашните условия на минимално потребление, цените стигат до 170-200 кинта на мегаватчас, което е около 3-4 пъти повече, отколкото бяха преди 5-6 години....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 седмици
Отказът от базови мощности е идиотизъм на куб. Особено когато това се обосновава с пробутването на "зеления хайвер".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 6
evlogi
преди 2 седмици
Ядрените централи са скъпи, но няма вариант мрежата да съществува без тях. И не само заради нуждата от базови мощности, но и заради самите закони на физиката, които изискват поддържане на т.нар. инерция в системата.Която се получава от големи въртящи се машини, факт,за който бих се обзаложил,че зелените екстремисти са напълно незапознати. Което пък явно ще наложи някаква форма на обществена подкрепа за подобни проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 9
Alex Silver
преди 2 седмици
Набутването на човечеството в безумния отказ от стабилни и управляеми източници на енергия ще изиграе крайно лоша шега с по-нататъшните климатически промени, които основно са резултат от слънчевата активност. Пърррденето на говЯдата... Хихихи. Но СА влияе върху състоянието на земната магма и нестабилността на земната ***. Виждаме порои, градушки, силни земетресения, наводнения и силно засушаване в различни райони. Апокалипсис сега: https://youtube.com/watch?v=DbqnupZzANc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още