IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ вървят към отказ от въглищата за производство на ток в следващите години

Делът на въглищата в микса за 2024 г. може да спадне под 10%, но има райони, които трудно могат да се откажат от тях

11:43 | 10.04.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните месеци делът на въглищата в електроенергийния микс на САЩ намалява непрекъснато, съобщава колумнистът на Ройтерс Гевин Магуайър. Според цитираните данни през първото тримесечие този дял е около 16% спрямо 17% през същия период на 2023 година и 24,3% през първите три месеца на 2021 година.

През април делът на въглищата вече е 12,6%, пише още анализаторът и допълва, че при традиционния спад на търсенето на енергия за отопление през април и май, както и на фона на рекордните количества електроенергия от вятърните и соларните централи, то използването на въглищата за производството на електроенергия ще спадне до рекордно дъно - под 10 на сто.

Това може да се окаже от съществено значение за плановете на САЩ да спре използването на въглища - един от най-замърсяващите енергийни източници. Дори и да се наложи въглищните централи отново да се включат при летните горещини, е напълно вероятно през тази година делът им да спадне под 10% и пълният отказ от използването им да бъде факт през следващите години.

САЩ са третият по големина потребител на въглища в световен мащаб след Китай и Индия. Емисиите въглеродни емисии от изгарянето на въглища за производството на електроенергия през 2023 година достигнаха 640 млн. тона, пише още Магуайър, цитирайки данни на екологичната организация Ember.

В САЩ има към 3 хил. производители на електроенергия, като техните миксове са специфични и варират от 75% и повече дял на чистата енергия във Върмонт и Вашингтон, до по-малко от 10% дял на зелените мощности в Кентъки, Западна Вирджиния или Делауеър.

В седем щата (от 50 и един федерален окръг - Вашингтон) въглищата имат 50% и повече процента дял в микса. Най-висок е този процент в Западна Вирджиния (88%) и Кентъки (70%).

Не всички производители и доставчици на енергия могат да си позволят да се откажат от въглищата и да търсят чисти алтернативи, защото не могат да осигурят нужните количества

Данните показват още, че делът на газа в микса през 2023 година е 41%. Според анализатора е напълно възможно част от въглищните централи да преминат на газ, особено при по-слабата част на отоплителния сезон, който е от съществено значение за гореното на въглища в някои от планинските щати. Това също ще доведе до намаляване на въглеродните емисии, защото горенето на природен газ е по-чисто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 20
zelka007
преди 2 седмици
До: doba ... доста работа имах и се очертава още да имам ... затова се губя понякога ... ние също имаме газ , в БГ специално има доста шистов газ , но след мощно лобиране на гъссспром , забраниха дори проучванията ... у нас има залежи за едно поне 300-400 години напред , които въобще не са в плодородните ни земи или вододайни зони , ама могучая кат каза "не!" ... те така ни казаха , че нямаме и в Черно море , нищо че около нас всички помпят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
doba
преди 2 седмици
До: zelka007, Зелков, приятел, къде се загуби? Не съм те виждал от бая време... Та - хАмерика имат газ и го добиват, ама в БГ - йок. А за липсата на шпагина - дори не съм забелезал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 седмици
Доста глуповат отказ от въглищата, които биха давали енергия и при задаващия се на хоризонта апокалиптичен свят и ледниково застудяване. Фотки и перки ще са напълно безполезни. Въглища няма, дърва няма, газ няма, атом няма. Къде отива Европата тогава? С този акъл на ***. Какво ни чака: https://youtube.com/watch?v=AFX6UNMtUag
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 23
zelka007
преди 2 седмици
ние пък ще си горим въглища до 2038 , т.е. те няма да горят де , но ние ще им плащаме все едно горят на пълна мощност ... днес вместо да ограничат фотоволтаиците са изключили някой и друг въглищен блок ... април месец друзя антиваксърчета-газовици , фотоволтаици колкото два хилядника и половина ... немало ВЕИ у нас ... барем цената стабилизираха на борсата ... 12:00 - 44 евра за МВт/ч ... идат и ветрогенераторите в Черно море ... де го шпагина от градинката ве ?! с кой ще плашат децата сега ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още