IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общите данни за американската икономика прикриват слабостите ѝ

Благосъстоянието варира значително между различните региони и домакинства

16:45 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В речта си за състоянието на Съюза в началото на март президентът на САЩ Джо Байдън гордо похвали американската икономика за това, че целият свят ѝ завижда. Трудно е да не се съгласим, пише Financial Times в редакционен коментар.

Америка имаше най-силното икономическо възстановяване след пандемията от всички държави от Г-7. Годишната инфлация се е забавила с 6 процентни пункта от върха си през лятото на 2022 г., а нивото на безработица остава близо до рекордно ниски нива, въпреки че лихвените проценти скочиха. В допълнение борсовият индекс S&P 500 неумолимо расте.

Въпреки впечатляващите данни за икономиката, които Байдън изтъкна в речта си, проучвания показват, че американците вярват повече на Доналд Тръмп за управлението ѝ. Настроенията на потребителите пък остават под нивата отпреди пандемията.

Какво обяснява противоречието? Нарастващата политическа поляризация е един от двигателите - гласоподавателите на демократите са по-оптимистични по отношение на икономическите перспективи. Но партийните разделения са само част от обяснението. В крайна сметка икономическите реалности на ежедневието са най-важните за хората. И в колосалната икономика на Америка това, което е вярно за цялото, рядко е вярно за отделните му части.

Икономиката на САЩ е значително по-голяма от всички останали от Г-7, но също така има най-голямо неравенство по отношение на доходите. Както в други развити икономики, глобализацията, финансиализацията и автоматизацията стоят зад нарастващото разделение между големите градове и провинцията. Между 1980 г. и 2021 г. географското неравенство в доходите на Америка е нараснало с над 40 процента, според Министерството на търговията на САЩ. Администрацията на Байдън постави акцент върху реиндустриализацията на изостаналите региони, но ще отнеме време мерките в Закона за намаляване на инфлацията и Закона за чиповете да осигурят нови фабрики и достатъчно работни места на терен.

Тези разделения означават, че добрите икономически данни в национален мащаб прикриват пропасти в ежедневието на домакинствата и бизнеса в страната. Първо, големите урбанизирани региони – включително технологични и финансови центрове – движат икономическия растеж след пандемията, докато по-малките градове и селските райони продължават да изостават.

Второ, въпреки че инфлацията се забавя на национално ниво, издръжката на живота, която оказва голямо влияние върху възприятията на избирателите за икономиката, варира значително. Щати, включително Невада, Юта, Аризона и Айдахо, където одобрението за Байдън в момента е под средното за страната, са имали ценови повишения над средните между януари 2021 г. и началото на тази година, според данни, събрани от Moody’s Analytics. Тримесечният ръст на просрочените дългове пък е над средния за САЩ в Тексас и Флорида, където Тръмп продължава да има силна подкрепа.

Трето, потребителските разходи, които бяха силни въпреки по-високата цена на кредита, се дължат на най-богатите американци, които се възползваха от нарастващите оценки на жилищата и акциите. Има значителни признаци на стрес и другаде. Делът на новите просрочени задължения по кредитни карти на държатели с по-ниски доходи се е повишил над нивата от 2019 г., броят на хората с повече от една работа се е увеличил и дори някои магазини за продажба на дребно с намалени цени изпитват затруднения.

И накрая, докато вниманието беше насочено към акциите на технологичните гиганти от „Великолепната седморка“, оптимизмът и плановете за наемане сред малките предприятия, които дават хляб на близо половината от работната сила в частния сектор, намаляват.

Икономическата сила на Америка напоследък изненада мнозина. Но поглеждайки под повърхността, икономическите слабости на страната – и нейните политически разделения, стават по-видими. За държава с размерите на континент, с огромни неравенства, обобщените данни са подвеждащи. Докато пазарите залагат на икономиката на САЩ, а политиците водят предизборна кампания, си струва да се вгледаме в детайлите, завършва британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още