IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либерализацията на енергийния пазар отново се отлага с поне година

Има множество нерешени проблеми, стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика

17:28 | 17.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Либерализацията на електроенергийния пазар в България ще се отложи с още поне година, стана ясно по време на заседание на комисията по енергетика към Народното събрание, на което бяха разгледани три отделни законопроекта - на БСП, "Има такъв народ" и ГЕРБ и ДПС, в този дух.

Основните мотиви са, че все още няма готовност за пълното отваряне на пазара, въпреки че то трябваше да се случи още преди близо 10 години. По време на дебатите депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира, че отварянето на пазара ще означава затварянето на въглищните централи, на които депутатите са обещали, че ще работят до 2038 г. и това също трябва да бъде взето под внимание.

От БСП пък коментираха, че отварянето на енергийния пазар ще бъде удар за битовите абонати, въпреки че в Закона за енергетиката е предвиден преходен период с таван на цената, определян от Министерския съвет.

В заседанието на енергийната комисия участва председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той беше категоричен, че нито един търговец на електроенергия не е поискал лиценз за краен снабдител. Причината е, че в Закона за енергетиката не са предвидени редът и начинът за това. В текстовете е предвидено крайни снабдители да станат сегашните електроснабдителни дружества, работещи на територията на страната.

"Категорично няма готовност за либерализацията за бита", заяви още Иванов и допълни, че регулаторът е изпълнил всички свои ангажименти и е променил всички необходими наредби.

Председателят на КЕВР припомни още, че ЕК нотифицира либерализацията на енергийните пазари само при наличието на дефиниция на енергийна бедност, критерии и мерки за подкрепа на уязвимите потребители.

При положение, че бъде върнат старият модел на функциониране на пазара, може да има известни проблеми, допълни Иванов. При определянето на цените от КЕВР енергийните дружества внасяха своите ценови заявления през март и на тяхна база енергийният регулатор определяше цените за бита. Сега сроковете са изтекли и Иванов отбеляза, че едва ли ще могат да се справят до 1 юли с определянето на цената за новия регулаторен период.

Представители на трите електроснабдителни дружества заявиха, че имат готовност до дни да внесат своите ценови заявления. Те също подкрепиха идеята за отлагане на либерализацията до 1 юли 2025 г., посочвайки множество нерешени проблеми, включително и за фактурирането на енергията. Калина Трифонова (EVN България) беше категорична, че под заплаха е ликвидността на трите дружества, чиято роля в енергийната система е важна.

Депутатите в енергийната комисия подкрепиха и трите внесени предложения за промяна в Закона за енергетиката и текстовете ще бъдат обединени между първо и второ четене, анонсира председателят на комисията Делян Добрев (ГЕРБ). Той отбеляза, че идеята за отлагането на либерализацията се подкрепя от всички, единствено със съжалението, че не се е случило по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
хихи ... нови 500млн дълг на БЕХ е това отлагане за една година ... поне !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още