IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: България е в риск от глоба в 8-цифрена сума в евро заради сметища

Основният проблем с ТЕЦ "Брикел" е изпускането на неорганизирани емисии, заяви Росица Карамфилова

11:18 | 16.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Задействаните наказателни процедури от Европейската комисия срещу България в момента са 16, но фокусът ще е върху три от тях. Най-спешно трябва да се реши въпросът с приключване на рекултивацията на 8 сметища, които вече не се използват. Срокът за това е 30 септември, а ако той не бъде спазен ,България е заплашена от санкция в размер на осемцифрена сума в евро, тоест минимум 10 млн. евро, заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова по bTV.

Тя смята, че има шанс да не се стигне до глоба, защото заедно с местните власти са направени графици за това, което трябва да се свърши всеки ден.

"Ако не успеем да затворим старите сметища, се очаква голяма санкция в осемцифрена сума в евро. ЕК ни наказва заради липса на резултати", каза служебният екоминистър.

Карамфилова уточни, че трябва да се направи одит на работата на предишния министър на околната среда и водите Борислав Сандов, за да се определят какви са добрите практики, а не да се установят някакви закононарушения.

По казуса с ТЕЦ "Брикел" екоминистърът каза, че основният проблем е изпускането на неорганизирани емисии.

ТЕЦ "Брикел" беше спрян от предишното правителство заради редица нарушения на екологичното законодателство и в момента не работи. Карамфилова ще се срещне с операторите на всички тецове, за да им напомни за техните екоангажименти. "Пуши отвсякъде и това е абсолютно нарушение", посочи Карамфилова. Спрени са и двата последни енергийни котли на ТЕЦ "Брикел".

Относно автомагистрала "Струма" Карамфилова посочи, че ЕК очаква от България да се съобрази с оценката за съвместимост и екооценката за магистралата. С последните си решения предишният екоминистър прекратява две от инвестиционните намерения. На този етап стоят и други възможности за "Струма", каза служебният екоминистър..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още