IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС осъди България за качеството на въздуха

Страната ни е осъдена от Европейския съд за наднормени нива и системно нарушение по отношение на серния диоксид в Югоизточен район

13:49 | 12.05.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е осъдена от Европейския съд в Люксембург за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в Югоизточен район. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той поясни, че това е първо решение, което е установително, но по тази наказателна процедура следва ЕК да установи дали нарушението е прекратено. Иначе ще отправи нов иск, който ще носи финансови санкции за страната ни.

Съдът на ЕС е решил, че България не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух. В решението е посочено, че страната ни не е гарантирала в югоизточната част да не се превишават системно почасовата и дневна пределно допустима норма на серен диоксид от 2007 г. до 2018 г. включително. България не е приела, считано от 11 юни 2010 г., подходящи мерки, за да гарантира спазването на пределно допустимите стойности за серен диоксид в тази зона.

„Това решение, за съжаление, е очаквано, тъй като България системно неглижира този въпрос. Даже обратното - работи срещу предписанията на ЕК“, заяви Сандов.  Наднормените нива на серен диоксид водят до тежки здравословни проблеми за населението, допълни той. Здравето не може да бъде заменено, каза екоминистърът.

Той коментира и предвидения за днес, а по-късно отложен, протест на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, посочвайки, че системно нарушава нивата на серен диоксид. По думите му системно са нарушавани нивата на серен диоксид, което е установено от измервателната станция в града. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава три пъти завишаване на нормите.

„Обследва се доколко операторът е спазил изискванията на наредба на МОСВ за текущ мониториг за емисиите. Инсталациите трябва да работят на поне 70%, за да може това да е факт. Получаваме информация, че в момента на изследването инсталацията е работила на по-нисък капацитет и е предпоставила измерването да не е качествено“, разясни Сандов.

"Предприятието е поискало да работи в по-малък капацитет, но отказваме, защото има предписания, които не са били изпълнени”, допълни министърът. Има заповед това предприятие да не отваря, подчерта той. Поставяне на ултиматуми как протестиращи ще бъдат спрени, само ако ние пуснем предприятието, няма да стане, заяви Сандов.

„Някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си. Ще издадем предписания за това”, заяви още екоминистърът Борислав Сандов на брифинга днес.

Той подчерта, че проблемът с високите нива на серен диоксид не касае само за ТЕЦ-ове в Гълъбово, а за целия Югоизточен регион. 

По-рано от синдикалната организация на КНСБ обявиха, че предвиденият за днес протест на ТЕЦ "Марица 3" пред сградата на екоминистерството се отменя. А причината за отмяната е решение на РИОСВ-Хасково да се възстанови работата на централата.

Работещите в затворената ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград планираха днес да изразят недоволството си в София от принудителното спиране на работата на централата.

Предприятието беше спряно на 21 април от РИОСВ-Хасково заради поредица от случаи с опасно замърсяване на въздуха със серен диоксид над допустимите норми, неспазване на условията на комплексното разрешително, както и на предписанията. 

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов вчера коментира, че ТЕЦ „Марица 3" е затворена заради системно нарушение на нормите за чистота на атмосферния въздух и по-специално - заради замърсяване със серен диоксид.

„Не може целият град да страда заради липса на адекватни действия от страна на работодателя. Данните са категорични, че предприятието замърсява въздуха със серен диоксид“, коментира той.

По думите му нарушения има и в Гълъбово, и в Раднево – в целия Маришки басейн. Заради високите нива на серен диоксид във въздуха Европейската комисия съди България. Решение на Съда на ЕС по това дело се очаква в предстоящите дни. Наказателната процедура е за района на Гълъбово. Екоминистърът предупреди, че за тези предприятия не е изключено да последва санкция, подобна на тази в ТЕЦ „Марица 3".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Затворихме пушливеца друг ниамаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още