IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ спря ТЕЦ "Марица 3" заради нарушения на екологичното законодателство

Централата нарушава пределните норми за замърсяване със серед диоксид и емитира въглищен прах

14:18 | 21.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) принудително спря работата на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград заради нарушения на екологичното законодателство и неспазването на нормите за чистотата на въздуха. Това написа в своя профил във Facebook вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов. 

Той уточнява, че е нарушено условието в комплексното разрешително за допустимите емисии на серен диоксид в атмосферата. Констатирани са и множество неорганизирани емисии от въглищен прах. За тези нарушения са съставени редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци.

В началото на април Сандов коментира по време на парламентарния контрол, че заради системните нарушения на топлоцентралата институциите преразглеждат комплексното разрешително. Тогава той посочи, че ТЕЦ "Марица 3" не е модернизиран и работата му не е ефективна, но работи заради високите цени на електроенергията на пазара в момента.

Сега министърът уточнява, че горивната инсталация ще бъде спряна чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на местата за подаване на гориво (въглища и биомаса). По този начин ще бъдат преустановени нарушенията и ще се предотврати непосредствената опасност от замърсяване на околната среда по компонента атмосферен въздух, с което ще бъде ограничен и рискът за здравето на хората.

Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и скоро се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни. Затова и не можем да си позволим да толерираме продължаването на подобни нарушения от страна на която и да е топлоцентрала, написа още Борислав Сандов в своя пост.

ТЕЦ "Марица 3" е с номинална мощност от 120 мегавата и е една от най-старите централи у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още