IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа по ръст на емисиите парникови газове в ЕС в началото на 2022 г.

Най-големият емитент на опасните за атмосферата газове са домакинствата, сочат данните на Евростат

16:21 | 16.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е първа по ръст на емисиите парникови газове в Европейския съюз през първото тримесечие на 2022 г., сочат данните на Евростат. Спрямо същия период на 2021 г. емисиите на въглероден диоксид, азотен окис и метан у нас се увеличават с 38 на сто.

За сравнение, ръстът в ЕС е средно 6 на сто и се дължи основно на възстановяването на европейската икономика след резкия спад през 2020 г. През първите три месеца на годината страните от общността са емитирали общо малко над 1,029 млрд. тона еквивалент на въглероден диоксид. През същия период на 2021 г. емисиите бяха 1,035 млрд. тона.

Въпреки това увеличение нивата още са под достигнатите преди пандемията от коронавируса равнища, уточняват от Евростат.

Спад на емисиите има само в две държави - Нидерландия (-9%) и Финландия (-1%). Освен България сред държавите с най-голям ръст на парниковите газове се нареждат още Малта (+21%) и Ирландия (+20%).

Ръст на емисиите парникови газове в ЕС през първото тримесечие на 2022 г. Източник: Евростат Ръст на емисиите парникови газове в ЕС през първото тримесечие на 2022 г. Източник: Евростат

Данните показват още, че най-големият емитент на парникови газове в ЕС са домакинствата (24% от всички емисии), но спрямо първото тримесечие на 2021 г. няма почти никаква промяна - 245 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид. Най-голям е ръстът при транспорта - с 21%, но пък транспортът има дял от около 10% от общото количество емисии в ЕС.

Голям замърсител е енергийният сектор - производството на електроенергия и преносът на природен газ формира около 21% от всички емисии парникови газова на общността. Именно увеличеното производство на електроенергия от въглищния комплекс "Марица Изток" е сред основните причини за увеличаването на емисиите у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още