IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК поиска да види дългосрочната стратегия за климата на България

Брюксел ни призова и да транспонираме правилно директивата за радиационна защита

15:01 | 29.09.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) изпрати уведомително писмо до властите в България, Ирландия, Полша и Румъния с искане да представят дългосрочните си стратегии за климата. На ниво ЕС тази стратегия беше изработена през 2019 година и в нея беше вписано задължението общността да стане климатично неутрална до 2050 година.

Държавите членки трябваше да представят своите 10-годишни планове до 1 януари 2020 година, но четирите страни още не са направили това. Изпращането на уведомително писмо е първата стъпка от наказаталната процедура на Брюксел при неизпълнение на задължения, произтичащи от членството. Сега държавите имат срок от два месеца да отговорят на това искане.

Следващата стъпка, ако това искане не бъде удовлетворено, е изпращане на мотивирано становище, а след това ЕК подава жалба в Съда на ЕС за неизпълнение на задължения. Ако съдът се произнесе в полза на Брюксел, то страните плащат дневни глоби до отстраняване на нарушението.

Брюксел призова България и още пет държави да актуализират и своите карти на районите, които са заплашени от наводнения. Това е изискване съгласно Директивата за оценка и управление на риска от наводнения.

Тези карти са основата за изготвянето на планове за управление на риска от наводнения, припомнят от ЕК. Тазгодишните наводнения в България, както и катастрофалните наводнения в Германия и Белгия през юли 2021 година, показват нарастващото значение на оценката на риска от наводнения от гледна точка на последиците от изменението на климата, допълват от там.

Брюксел поиска актуализациите на картите до 22 март 2022 година. България, Кипър, Гърция, Литва, Румъния и Словакия не са изпълнили това задължение и днес (29 септември) ЕК им изпрати мотивирани становища. Държавите отново имат срок от два месеца, за да отговорят на искането.

ЕК изпрати и официално писмо до България с искане за правилно транспониране на преразгледаната Директива за нормите за безопасност в областта на радиационната защита. Членовете на ЕС трябваше да транспонират текстовете в своето национално законодателство до февруари 2018 година.

Промените в директивата бяха разработени след инцидента в АЕЦ "Фукушима".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още