IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mattel създава кукла Barbie от рециклирана пластмаса

Близо 80% от родителите оценяват устойчивостта на играчките като важна

17:21 | 21.10.22 г.
Снимка: Daniel Karmann/picture alliance via Getty Images
Снимка: Daniel Karmann/picture alliance via Getty Images

Днес човек вече може да закупи количка Tesla Roadster на Matchbox, направена от 99% рециклирани материали и сертифицирани като въглеродно неутрални. В същото време нова кукла Barbie е направена от рециклирана пластмаса – боклук, събран в Мексико, преди да замърси Тихия океан. А децата могат да инсталират пластмасови слънчеви панели на растителна основа върху къщата Mega Bloks Build & Learn Eco House.

Тези играчки, продавани от Mattel, са част от стремежа на световната индустрия за играчки на стойност 104 млрд. долара за производство на все по-устойчиви пластмасови продукти на фона на кризата със замърсяването с пластмаса. Hasbro обяви миналата година, че играчка, преди известна като Г-н Картофена глава, ще бъде произвеждана от материали на растителна основа или възобновяеми материали до края на 2024 г. Lego Group прави някои от аксесоарите си към конструкторите от пластмаса, произвеждана от бразилска захарна тръстика и експериментира с превръщането на рециклирани пластмасови бутилки в така обичаните блокчета.

„Мисля, че всъщност можем да сме в повратна точка“, казва Памела Джил-Алабастър, ръководител на глобалното устойчиво развитие в Mattel, цитирайки проучвания, които показват, че близо 80% от родителите оценяват устойчивостта на играчките като важна. „Това е правилното нещо за правене, но и мисля, че има искане от потребителите, затова смятам, че ще видим“ още усилия в тази посока.

Mattel вече предлага 33 играчки, които определя като устойчиви, спрямо само четири през 2020 г. Компанията обеща, че до края на десетилетието цялата ѝ продуктова линия ще бъде направена от „100% рециклирани, рециклируеми или материали на био основа“.

Средното домакинство на Запад купува по 18,2 кг пластмасови играчки на дете всяка година, показва проучване от 2021 г., публикувано в журнала Environment International. А преминаването към нови материали няма да бъде нито лесно, нито евтино. Производството на играчки от био и рециклирана пластмаса налага предизвикателства, тъй като оборудването и процесите трябва да бъде преконфигурирани, за да работят с материалите. Недостиг има и на устойчиви смоли за производство на по-зелени играчки, което предизвиква ценови увеличения.

Влиянието на индустрията върху замърсяването с пластмаса на океаните остава неясно. Доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) от 2014 г. посочва, че най-интензивната употреба на пластмаса в потребителски продукти е при играчките, като 48 млн. тона пластмаса се произвежда за всеки 1 млн. долара генерирани приходи.

„Океанска пластмаса“ формира 90% от материала, използван за производството на куклата Barbie Loves the Ocean (Barbie обича океана). Тази пластмаса се събира в рамките на 50 км водни пътища в регионите без изградени съоръжения за преработка на отпадъци. В този случай Barbie се ражда от пластмаса от крайбрежието на мексиканския щат Долна Калифорния, посочва Джил-Алабастър.

Пътят към устойчивостта на Matchbox Tesla на Mattel изглежда сравнително праволинеен. Според компанията 62,1% от играчката се произвежда от рециклиран цинк, 36,9% от рециклирана пластмаса, а останалият 1% - от неръждаема стомана.

Рекламирането на Roadster и играчките Mega Bloks Green Town от Mattel като въглеродно неутрални обаче потапя родителите в мрачния свят на въглеродните компенсации. Тъй като Mega Bloks съдържат смес от пластмаси, получени от захарна тръстика и изкопаеми горива, компанията е закупила по-малко от 500 метрични тона въглеродни компенсации, генерирани от опазването на гора в Британска Колумбия.

Компанията не разкрива колко е платила за компенсациите. Според експерти подобни горски компенсации обикновено се продават за 5 до 6 долара на метричен тон, което означава, че разходите за компенсиране на емисиите парникови газове на Mattel от Mega Bloks са между 2500 и 3000 долара.

Не е ясно дали преминаването към по-устойчиви материали ще помогне да се намали замърсяването, вредящо на морския живот, което спомага за поддържането на здравето на океана и климата.

Проучване от 2020 г., публикувано в журнала Environmental Pollution, анализира тухличките Lego, изхвърлени на брега в Обединеното кралство след десетилетия в морето. Учените установяват, че тухличките могат да останат в океана до 1300 години, преди да се разложат напълно. (Според доклада около 2 млн. тухли Lego може да са се озовали в океана през 70-те и 80-те години на миналия век, след като малки деца в Обединеното кралство са ги хвърлили в тоалетната.)

Mattel казва, че се опитва да държи старите играчки далеч от природата чрез програмата си PlayBack, която позволява на потребителите в Канада, Франция, Германия, Обединеното кралство и САЩ да връщат продуктите си в компанията, за да се използват повторно или да се рециклират. „Крайната ни надежда и цел са да можем да използваме материала, възстановен чрез тази програма, при бъдещо производство на играчки“, казва Джил-Алабастър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още