IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС достигна сделка за националните цели за намаляване на въглеродните емисии

Законът е част от общия план на ЕС за намаляване на нетните емисии с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

19:05 | 09.11.22 г. 3
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз договори закон, който определя националните цели за намаляване на въглеродните емисии до края на десетилетието в сектори, включващи земеделие, сградния фонд и транспорт, съобщава Ройтерс.

Преговарящите от Европейския парламент и Европейския съвет, който представлява 27-те страни членки, са договорили сделка по законодателство, наречено Регламент за разпределяне на усилията.

Регулациите определят национални цели за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт, вътрешния морски транспорт, отоплението на сградите, селското стопанство, малките промишлени инсталации и управлението на отпадъците.

Тези сектори, които сега не са включени в системата за търговия с емисии на ЕС, генерират около 60% от емисиите на парникови газове в ЕС. Предвиденият закон трябва да ги намали с 40% спрямо нивото от 2005 г.

Законът е част от общия план на ЕС за намаляване на нетните емисии с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

Регламентът има за цел да гарантира, че всички членки на ЕС допринасят за целта по справедлив начин. Така по-богатите страни Дания, Финландия, Германия, Люксембург и Швеция трябва да направят 50% съкращения, докато за България целта е 10%.

Страните могат да търгуват ограничени количества квоти с други или да „трупат“ някои квоти, ако техните емисии са били по-ниски през дадена година, или да „заемат“ от бъдещи години, ако техните емисии са били твърде високи.

Законът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и Европейския съвет, преди да може да влезе в сила, въпреки че това обикновено се приема за даденост, след като преговарящите постигнат споразумение.

Сделката е една от трите, които Европейският съюз се надява да сключи навреме за срещата на върха на ООН за климата, която започна в Египет в неделя.

Блокът постигна сделка миналия месец относно закон, който ефективно забранява продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г., а в четвъртък цели да приключи преговорите по закон за разширяване на поглъщащите въглероден диоксид природни елементи, например горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Зут нема пойма от 38 см зид ,само пласмасс 10 см на пръскана мазилка са иновацийте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още