IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Greenpeace България дава на съд стратегията за развитие на електроенергетиката

Документът е изготвен без нужните анализи и залага необосновано на енергийни мегапроекти

09:01 | 09.02.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Greenpeace България подава жалба във Върховния административен съд за Стратегическата визия за развитие на електроенергийния сектор за периода 2023-2053 година, презентирана от служебния енергиен министър Росен Христов в средата на януари. Екологичната организация посочва, че в документа са погрешно интерпретирани данни от анализите на енергийния пазар, липсва цялостна стратегия за развитие на възобновяеми източници и прозрачност. По тази причина и Greenpeace настоява решението за приемането на стратегията да бъде отменено.

"В Стратегическата визия има изобилие от неточни и неясни позовавания на факти, анализи и доклади, написани от други лица", коментира адвокатът на организацията Александър Коджабашев. За Меглена Антонова, директор на Greenpeace България, в стратегията няма анализи на инвестиционните разходи, дългосрочни прогнози за цените на електроенергията и т.н.

"Стратегическата визия страда от липса и на стратегия, и на визия", категорична е тя.

В своите аргументи от организацията отбелязват още, че не са отразени намеренията на съседните държави да развиват собствени големи ВЕИ проекти, нито е направен анализ как осъществяването им би се отразило на конкурентоспособността на българската енергетика.

Стратегията не залага развитие на ВЕИ, сравнимо с това в Европа, и този недостатък заслужава да бъде обсъден, защото е вече добре известно, че намаляването на въглеродния отпечатък при производството на енергия не е възможно без развитие на възобновяемите енергийни източници, категорични са още от Greenpeace в съобщение до медиите.

Визията необосновано залага на енергийни мегапроекти, без да прилага никакви икономически и практически аргументи за тяхното реализиране, казват еколозите и дават за пример яз. "Яденица". Според тях необходимостта от развитието на този проект не е мотивирана, особено в контекста на намаляващото количество на разполагаеми водни ресурси. От друга страна все още не е доказана техническата осъществимост на проекта и около него продължава да има неизвестност.

Във Визията е посочен извод за потенциален риск за електроенергийната система на страната при затварянето на въглищните мощности, който е мотивиран на базата на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В оценката на ЕСО обаче няма такова заключение, категорични са от Greenpeace България. От симулациите дори става ясно точно обратното – риск не съществува. След направени 700 симулации на сценарии за затваряне на въглищните мощности няма никаква опасност за системата, заключават още еколозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още