IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският проблем с пластмасата 

Всеки месец всеки европеец оставя след себе си средно три килограма пластмасови отпадъци

07:30 | 09.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Кутии от кисело мляко, картонени опаковки от прясно мляко, шишета от шампоан и тубички от паста за зъби… Всеки месец всеки европеец оставя след себе си средно три килограма пластмасови отпадъци. До 2060 г. това количество може да достигне до девет на месец, прогнозира ОИСР в това изследване, изготвено от Investigate Europe. 

Всъщност Европейският съюз иска да рециклира пластмасата. Защото тя по принцип е материал, който може да се рециклира добре. Но в действителност, както става ясно от това изследване на Investigate Europe, само около 40% от пластмасата, използвана в ЕС, се рециклират. Останалата част се изнася за страни извън ЕС или се изгаря в рамките на ЕС. Освен това значителна част от пластмасовите отпадъци се озовават в океаните.

Разследването разкрива пропуските в усилията на ЕС за постигане на кръгова икономика и подробно описва как неконтролираното производство и употреба водят до криза с пластмасовите отпадъци на целия континент. Изследването е богато на факти и описва „пътищата за изхвърляне" на пластмасовите отпадъци. То също така показва защо рециклирането, замислено политически от ЕС, не работи на практика. Наред с другото, това е свързано с факта, че частните инсталации за изгаряне на отпадъци сключват дългосрочни договори с общините, в които общините трябва да се задължат да доставят минимални количества отпадъци, така че инсталациите за изгаряне да бъдат рентабилни за частните оператори.

От проучването става ясно, че решението на този проблем - който според експертите ще се увеличи значително през следващите години, тъй като потреблението на пластмаса нараства експоненциално - е сложно, но и спешно. Без интелигентно политическо регулиране проблемът едва ли ще бъде решен. Дали ще се стигне до това - за това със сигурност може да има съмнения.

Освен на английски език, това изследване е достъпно и на немски, италиански и френски език.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още