IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Назрява ожесточена битка относно въглеродните кредити

Проектодокумента на ООН разгневи компаниите от индустрията за улавяна на въглерод от атмосферата заради предпочитанието си към базирани на природата решения

17:04 | 04.06.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Няколко изречения в документ на група, свързана с ООН, разпалиха буря в света на борците срещу климатичните промени. Въпросът е следният: Какво всъщност се счита за въглеродна компенсация?

Документът – проект за дефиниране на нов глобален пазар за въглеродни емисии, публикуван миналия месец – издига решения, базирани на природата, като засаждане на дървета, същевременно омаловажавайки ролята на улавянето на въглероден диоксид с помощта на машини или други технологични форми, пише Bloomberg.

Както природните, така и технологичните подходи могат да бъдат ефективни по различен начин за предотвратяване на глобалното затопляне и пагубните въздействия, които го съпътстват.

Това разграничаване може да не изглежда нищо особено, но за индустрията за улавяне на въглерод този въпрос е екзистенциален.

Друга група, подкрепяна от ООН, Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC), предупреди, че светът почти сигурно ще трябва да премахва милиарди тонове въглерод годишно от атмосферата до средата на века, за да ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Днес пазарът за въглеродни квоти се оценява на около 2 млрд. долара. До средата на века  BloombergNEF прогнозира, че той може да нарасне до диапазона от 160-624 млрд. долара годишно. (В отделен анализ BloombergNEF установява, че разчитането само на технологията за улавяне на въглерода може да повиши оценката на пазара до близо 1 трлн. долара до 2037 г.)

Ако ООН обяви, че базираните на природата решения са единственият и истински начин за премахване на въглерода от атмосферата, това може ефективно да отстрани растящата индустрия от самия пазар, който се опитва да обслужва, потенциално застрашавайки климата в процеса.

Според документа тези методи не носят принос към устойчивото развитие и остават „технологично и икономически недоказани“. Въпросните решения не са подходящи и за развиващите се страни и не допринасят за намаляване на глобалните разходи в тази връзка.

Документът залага на традиционните решения, като повторното залесяване, които се приемат за относително благоприятни въпреки планината от доказателства, показващи, че проектите често не успяват да изпълнят своите обещания за намаляване на емисиите и понякога потъпкват правата на човека.

Това становище и последвалата обратна реакция водят до фундаментално и нарастващо напрежение относно това как може да се определи дали дадено количество въглерод е уловено или съхранено. Единственото нещо, с което всички изглежда могат да се съгласят, е, че днес на пазара няма техника за премахване на въглерод, която да е евтина и лесна за изпълнение, както и издръжлива и устойчива.

Директното улавяне на въглерод от въздуха - използване на машини за извличане на въглерод от атмосферата - е в състояние да премахне само няколко хиляди тона въглерод годишно и остава скъпо и енергоемко начинание. Базираните на природата решения, макар и по-евтини и по-добре утвърдени, имат нестабилна история, когато става въпрос за надеждност и издръжливост. Естествените неща също изискват значителен терен. Ниската цена на базираните на природата решения отразява как доброволните пазари на въглеродни емисии са довели до надпревара към дъното, с порой от проекти, базирани на понякога калпаво счетоводство.

По същество светът в момента има два избора: да плати малко пари за базирани на природата решения или да плати премия за по-трайно отстраняване. ООН потенциално вдига палец към везната в полза на първото решение.

„Мисля, че краткият отговор на това е, че се нуждаем от цялото портфолио от решения в подходящия момент и подходящото приложение“, изтъква Бен Колош, асистент по възобновяема енергия и отстраняване на въглерод в Института за енергетика и околна среда към Университета в Хъл. „Така че не бих казал, че едното е по-добро от другото. Всеки има своите силни и слаби страни и е важно да ги вземем предвид“, посочва той.

Вместо да поискат от ООН да предпочете един метод пред друг, мнозина в индустрията за улавяне на въглерода призовават междуправителствената организация да възприеме „неутрален по отношение на метода подход, основан на критерии“ за оценка на проекти. Група от 100 защитници на индустрията за премахване на въглерод наскоро призова ООН вместо това да приеме определението за премахване на въглерод, дадено от един от нейните собствени научни експерти в IPCC, което не прави разлика между базирани на природата и инженерни решения. Вместо това панелът от водещи учени по климата определя отстраняването на въглерод като „антропогенни дейности, премахващи въглероден диоксид (CO2) от атмосферата и трайното му съхраняване в геоложки, сухоземни или океански резервоари или в продукти“.

Проектодокументът е част от текущите дискусии в навечерието на преговорите за климата на срещата COP28, които се провеждат в Дубай по-късно тази година. Все още не е приета официална рамка от групата за определяне на стандартите за премахване на въглерода в ООН, въпреки че документът предвещава къде може да попадне окончателният проект.

Когато езикът бъде финализиран, той ще осигури обща рамка за премахване на въглерода, което ще има вълнообразен ефект в цялата индустрия, особено когато националните правителства увеличат инвестициите в процъфтяващото пространство. Окончателното решение на групата на ООН ще има огромни последици за индустрията за отстраняване на въглерод, както и за посоката, която светът поема, когато става въпрос за извличане на въглерод от въздуха, за да се избегне катастрофално затопляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 10 месеца
До: evlogi какво залесяване ??? Поне ти спри че четеш от ватнишките глууупости, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
До: pinoccio Рибата се вмирисва откъм Брюксел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
Нали няма кинти в повторното залесяване, не ги кефи...Даже в някои случаи нарушавало правата на човека,,,Нергеделим бе аркадашлар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
pinoccio
преди 10 месеца
До: danchomentataМатряла и за въглеродни емисии не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Боико Б. и е прав ,и не е прав за матряла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Importance of phytoplankton https://earthobservatory.nasa.gov/features/Phytoplankton
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 4
Tikva007
преди 10 месеца
Ето това е: *Днес пазарът за въглеродни квоти се оценява на около 2 млрд. долара. До средата на века BloombergNEF прогнозира, че той може да нарасне до диапазона от 160-624 млрд. долара годишно. (В отделен анализ BloombergNEF установява, че разчитането само на технологията за улавяне на въглерода може да повиши оценката на пазара до близо 1 трлн. долара до 2037 г.)* - Климатичните промени така или иначе са неизбежен факт, но защо да не ги впрегнем да въртят машината за пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 4
Tikva007
преди 10 месеца
*Единственото нещо, с което всички изглежда могат да се съгласят, е, че днес на пазара няма техника за премахване на въглерод, която да е евтина и лесна за изпълнение, както и издръжлива и устойчива.* - Именно! Идеята е да се погълнат поредните планини от пари, за да се създаде такава техника. За целта ще трябва ООН да *благослови* програмите на правителствата за поредния кръг на административно наложени хипер-субсидии, ASAP!, защото спасението на планетата не може да чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 6
cyclop
преди 10 месеца
До: khao уф вие джендърно обременените само за едно мислите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 18
khao
преди 10 месеца
До: cyclop даааа, то да беше мууур да ти го набия... а то, акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още