IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 4% от най-големите компании в света изпълняват указанията за климатични цели на ООН

Темпът на промяна сред правителства и корпорации ще бъде основна част от климатичните преговори в рамките на COP28 в Дубай

10:59 | 06.11.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Половината от 2000-те най-големи листнати компании в света са си поставили за цел да постигнат нулеви въглеродни емисии до средата на века, но само малка част от тях действително отговарят на указанията на ООН за т. нар. обещание за качество, съобщава независимият консорциум за данни Net Zero Tracker, цитиран от Ройтерс.

Консорциумът, в който влиза и Оксфордският университет, съобщава, че корпоративните цели на компаниите от индекса Forbes2000 са нараснали с 40% до 1003 през октомври 2023 г. спрямо 702 през юни 2022 г., като обхващат две трети от приходите, или около 27 трлн. долара.

Но само 4% от целите отговарят на очертаните критерии от кампанията Race to Zero на ООН, включващи например обхващане на всички емисии, незабавно начало на намаляването им и ежегодно информиране за постигнатия напредък по междинните и по-дългосрочните цели.

От компаниите, които са си поставили цел, само 37% имат такава, която включва емисиите им от обхват 3, или тези от тях, които са свързани с веригата на стойност на компанията. Само 13% са имали качествен праг за използването на компенсации на въглеродни емисии.

Темпът на промяна сред правителства и корпорации ще бъде основна част от климатичните преговори в рамките на COP28 в Дубай, които започват в края на ноември.

„Изниква ясно разграничение на климатичната неутралност. Безброй цели за климатична неутралност са неубедителни, но сега можем да кажем със сигурност, че повечето от най-големите листнати компании в света са от правилната страна, що се отнася до намерението им за климатична неутралност“, коментира Джон Ланг, ръководител проекти в Net Zero Tracker.

„Ако поставянето на убедителни цели за климатична неутралност са признак за компании с напредничаво мислене, които са готови за бъдещето, възниква прост въпрос – дали компаниите, в които инвестираме, работят за и купуват от правилната или грешната страна на линията?“, допълва той.

Освен компании Net Zero Tracker следи и обещанията на страни, региони и градове, използвайки анализ на данни от машини и хора.

Освен Oxford Net Zero консорциумът включва The Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU), Data-Driven EnviroLab (UNC) и NewClimate Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още