IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво включват насоките на ОИСР за отговорен бизнес?

Зеленият преход, ESG, корпоративната-социална отговорност стават все по-дискусионни, каза Бойко Таков, директор на ИАНМСП

22:58 | 17.11.23 г.

Инвеститорите все повече следят колко отговорен е един бизнес, особено ако бизнесът е част от веригата на доставки в ЕС. Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за отговорен бизнес представляват един вид "етичен кодекс" за развитие в тази посока. Това коментира д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, в качеството си на Национална контактна точка за България на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, организира информационно събитие на тема „Отговорно бизнес поведение“ на 20 ноември 2023 г. в София.

Ролята на Националната контактна точка по насърчаването на Eкологично, социално и корпоративно управление (ESG) и Корпоративната социална отговорност (CSR) е пряка и цели да запознае бизнеса с тези насоки и добри практики и да го насърчи да се придържа към тях, обясни Таков.

"Отговорното бизнес поведение засяга ESG и CSR, но е много повече от околна среда. В насоките се включват теми като корупция, данъчна политика, наука, индустриални отношения, човешки права и екология", уточни той.

Таков коментира, че новите правила на ЕС за нефинансова отчетност представляват все по-голямо бреме за компаниите. Макар те първоначално да засягат големите компании, ефектите ще се усетят и надолу по веригата на доставка към малките и средни предприятия, отбуляза събеседникът. "Повечето български компании, особено силно експортно ориентираните, са до голяма степен подготвени за тези процеси, тъй като те са де факто вече задължени да спазват стандартите, които техните чуждестранни клиенти изискват", посочи гостът в предаването. 

"Зеленият преход, ESG, корпоративната-социална отговорност стават все по-дискусионни, защото бизнесът започва да се чувства свръхрегулиран. Това често влияе на неговата конкурентоспособност, особено ако сравняваме с компании от други континенти, където нямат толкова скорошно поставени регулации и амбиции, както има ЕС. Темата е важна, защото компаниите трябва да знаят как да следват насоките за отговорно бизнес поведение", посочи събеседникът.

Екологичните стандарти на ЕС ще повлияят на всички сфери на бизнеса и е важно тези регулациии да бъдат внимателно прецизирани за отделните сектори и внедрявани постепенно, за да не представляват шокове за компаниите, уточни Таков. "Например инвестициите е добре да се извършват във времето, а не наведнъж...ако са направени правилно, те трябва да включват и оптимизиране на бизнеса, което ще се отплаща в бъдеще", коментира Таков.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още