IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има светлина в климатичния тунел

Мощни икономически и технологични фактори ни тласкат към чистата енергия

19:15 | 03.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лесно е да бъдете обезсърчени от привидно безспирния порой от смущаващи новини за задълбочаващата се климатична криза в света. Миналата година беше най-горещата в историята, носейки със себе си редица опустошителни бури, наводнения, суши и горещи вълни, като тревожната тенденция на необичайни горещини продължи и през тази година. Междувременно количеството емисии на парникови газове, които хората отделят в атмосферата, продължава да се покачва, а не да намалява.

Нещо повече, изборите в големите икономики създават повишена несигурност относно енергийните и климатичните политики. Но на фона на всичко това е важно също така да обърнем внимание на добрите новини - областите, в които е постигнат реален напредък, който все още може да ни позволи да избегнем най-тежките последици от изменението на климата. Никъде това не е по-ясно, отколкото в чистата енергия, където технологии като соларите, вятърните мощности и електрически автомобили все повече заместват нуждата от изкопаеми горива и ограничават емисиите, пише за Financial Times Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Импулсът тук идва не само от правителствените политики, но и от други мощни икономически, индустриални, стратегически и технологични сили.

На първо място говорим за проста икономика. Технологиите за чиста енергия вече са конкурентоспособни в много ключови области и стават все по-конкурентни с увеличаване на мащаба им. Вече почти навсякъде по света е по-евтино да се изграждат проекти за вятърна и слънчева енергия на сушата, отколкото нови инсталации за изкопаеми горива.

Междувременно цените на електрическите автомобили продължават да падат, а пазарният им дял да расте. През 2020 г. около 1 от 25 автомобила, продадени по света, е бил електрически; само няколко години по-късно, през 2023 г., съотношението вече е 1 към 5. Електрическите автомобили сега са в основата на стратегиите на повечето автомобилни производители за бъдещето. Заедно с бързо нарастващите инвестиции в производството на батерии, това прави отвръщането от тях невероятно и непрактично.

Чистата енергия също така се възползва от вълна от технологични иновации. След опасенията, че затрудненията с доставките на критични минерали като литий могат да попречат на производството на батерии за електрически коли, индустрията реагира, като бързо пусна на пазара нови химикали за батерии, които ще намалят зависимостта от ключови минерали. Освен това иновациите се развиват бързо в други нововъзникващи технологии с ниски емисии, като например електролизатори при производството на водород и нови процеси при това на екологичната стомана.

Друга ключова сила е енергийната сигурност. Глобалната енергийна криза, която настъпи през 2022 г., оказа силен натиск върху издръжката на живота и разкри слабостите на сегашната ни енергийна система, доминирана от изкопаеми горива. Тя подчерта ползите за енергийната сигурност от възобновяемите източници, ядрената енергия и енергийно ефективните технологии като електрически автомобили и термопомпи, които намаляват излагането на потребителите на променливите цени на изкопаемите горива.

Тези съображения за икономическа и енергийна сигурност показаха ясно, че бъдещето на енергията - и следователно на нашите икономики и индустрии - е в чистите технологии. Това предизвика ренесанс на индустриалната политика сред правителствата по целия свят, докато те се стремят да гарантират, че икономиките им са в челните редици на новата глобална енергийна икономика, която се оформя.

Държавата, която води в растежа на чистата енергия, е Китай, който е инсталирал толкова соларни мощности през 2023 г., колкото целият свят през 2022 г. Китай също така е убедително най-големият играч в глобалните вериги за доставки на соларни панели, вятърни турбини, електрически автомобили и други водещи технологии, и инвестира в производствени мощности и в други региони. Независимо от позициите си спрямо климатичните политики, ако страните искат да се конкурират с Китай в индустриите на бъдещето, те трябва да удвоят плановете си за чиста енергия, а не да се отказват от тях.

Чистата енергия също така е източник на работни места. Нейните индустрии – включително възобновяеми източници, електрически автомобили и термопомпи – вече представляват повече от половината заетост в глобалния енергиен сектор и продължават да добавят нови работни места.

На последно място, но не и по важност, влошаващите се въздействия на глобалното затопляне, причинени главно от емисии от изкопаеми горива, стават все по-очевидни за гражданите по света, които с течение на времето ще изискват повече действия в областта на климата от своите правителства.

Вече имаме достатъчно доказателства, че пътят към нулеви нетни емисии вероятно ще бъде неравен. Но събитията от последните години – включително сътресенията, причинени от глобалната енергийна криза, резките скокове в цените на изкопаемите горива и ефектите от екстремното време – ни напомнят защо трябва да продължим напред.

И докато промените в правителствата може да повлияят на скоростта на енергийните преходи – ускорявайки ги в някои случаи, забавяйки ги в други – те няма да променят основната посока на движение, завършва Бирол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 седмици
До: khaoКухий в тик-ток се върти едно сладко клипче. "Като си умрял нищо не усещаш, същото е и когато си ***" Първия път като го видях, веднага за теб се сетих!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 седмици
До: Hahoto2 важното е ти да си вярваш на безсмислените си бъртвежи :):) .. светлина няма, само по зле ще става... ВЕИ ще забавят, но няма да отложат мизерията ако продължаваме в същия дух на разсипия и алчност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 седмици
Вярвате ли си, като полите подобни пропагандни материали:). Лесният период на енергийната трансформация свърши. В Европа в мрежата се въртят никому ненужни мегавати. А балонът във ВЕИ продължава да се надува,с китайски компоненти, произведени с енергия от въглища. Базовите мощности стават още по-скъпи, но още по-нужни за баланс и покриване на непостоянната енергия. А балансирането все по-често ще става със спирането на ФЕЦ, заради свръхпредлагане. Теравати батерии и много ПАВЕЦ, ще замажат, но .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още