IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция инвестира над 2 млрд. евро за борба с последиците от изменението на климата

Горските пожари вече избухват преди сезона, който обикновено започва през май

20:15 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Sebastian Lopez Brach/Bloomberg
Снимка: Sebastian Lopez Brach/Bloomberg

Гръцките власти ще инвестират 2,1 млрд. евро, за да защитят страната от природни бедствия, причинени от изменението на климата. В южната ни съседка притеснението нараства, тъй като горските пожари вече избухват преди сезона, който обикновено започва през май.

Финансирането ще се случи по програмата Aegis, която е първата по рода си в Гърция. Според Панайотис Стампулидис, изпълнителен директор на Фонда за развитие на активи на Република Гърция, това ще бъде най-голямата програма за обществени поръчки досега. Инициативата ще осигури ново и модернизирано оборудване на Министерството на гражданската защита, включително противопожарни самолети-амфибии, дронове за наблюдение от въздуха, системи за откриване и гасене на пожари, центрове за управление на пожарите и повече от 1000 противопожарни автомобила.

Пожарите, свързани с изменението на климата, са сериозен проблем за Гърция през последните години. През 2023 г. горски пожари изпепелиха почти 675 квадратни мили гора или 1,3% от общата площ на страната. Това е увеличение от средно малко под 168 квадратни мили годишно между 2006 г. и 2022 г., според Европейската информационна система за горски пожари на Европейския съюз.

Около 19 000 души, включително хиляди туристи, бяха евакуирани през юли миналата година от части на остров Родос, след като горски пожари избухнаха на фона на гореща вълна, която постави температурни рекорди в Южна Европа.

Целта на Aegis е да защитава човешкия живот, собствеността, горите и естествената красота и екологията на страната на фона на нарастващите климатични заплахи, посочи министърът на изменението на климата и гражданската защита Василис Кикилиас. Финансирането на програмата идва от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, Националната стратегическа референтна рамка и Европейската инвестиционна банка.

Междувременно перспективите за тазгодишния сезон на горските пожари, който традиционно продължава от май до октомври, са мрачни. Заедно със своите южноевропейски съседи, Гърция е засегната от продължаващи периоди на суша, които често водят до повече пожари.

За период от 12 часа на 6 април в цялата страна избухнаха 71 храстови и горски пожара, според Министерството на изменението на климата и гражданската защита, което повиши националното предупреждение за пожар до второто най-високо ниво. Села на остров Крит бяха сред евакуираните, след като пожар се разпространи в гориста част на региона Ласити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още