IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окаже ли 2024 г. най-горещата в света за втора поредна година?

Имаме основание да очакваме, че втората половина на годината ще бъде с по-малко аномалии от първата, каза климатологът Симеон Матев

13:09 | 30.04.24 г. 5
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Засега очакванията за 2024 г. са чисто метеорологично тя да бъде със значителна положителна аномалия, като ако не бъде най-топлата година, ще се нареди на второ или трето място, откакто се следят метеорологичните наблюдения. За това има редица фактори, но сред най-отличаващите се са инерцията, която сме набрали от последните вече 10 рекордно горещи месеца, както и явленията, свързани с температурата на морската вода "Ел Ниньо" и "Ла Ниня". Това посочи климатологът Симеон Матев в предаването Made in Green на Bloomberg TV Bulgaria.

"Прогнозата на числените модели за втората половина на 2024 г. са, че ще се развие "Ла Ниня". Обикновено при това явление атмосферните условия са такива, че предполагат малко по-ниски температури, отколкото при "Ел Ниньо". В тази връзка имаме основание да очакваме, че втората половина на годината ще бъде с по-малко аномалии от първата", обясни климатологът.

По думите му тази наднорменост, която се наблюдава и в момента, ще започне да отслабва. "И ако всички месеци след юни миналата година бяха рекордно топли, най-вероятно след август ще влезем в температурни нива с градуси малко под миналогодишните. Въпреки това инерцията, която имаме през първата половина на тази година, може да се окаже достатъчна, така че 2024 г. да бъде най-горещата в света за втора поредна година", коментира Матев.

Той подчерта, че се очаква през втората половина на годината да преминем под знака на "Ла Ниня". В момента се изчислява колко силен ще бъде този феномен и от това зависи аномалията на месечните температури за този период.

Гостът допълни, че тенденциите сочат, че след горещото начало на 2024 г. април вероятно ще продължи горещата месечна последователност за 11-ти пореден път. Все още не е ясно дали месец май ще бъде най-топлият, като според Матев има основания да се вярва в противното, но ако това се случи, ще бъде отбелязана цяла календарна година с рекордно високи температури. 

"Фактът, че имаме рекордно топли месеци не е толкова важен, колкото самата стойност на аномалията, която се наблюдава. Тя е доста голяма и ако сравняваме изминалия 12-месечен период, започвайки от април 2023 г. и свършвайки с март 2024 г., виждаме, че за тази една година средната температура е най-високата, откакто се правят измервания. Аномалията на тези 12 месеца е колосална и тя надминава значително заложените в Парижкото споразумение 1,5 градуса", коментира събеседникът.

Ще продължим да наблюдаваме периоди с малки количества валежи, като сухите периоди ще бъдат прекъсвани от дъждовни дни, които са над годишната норма, което води до неблагоприятни последици, свързани с наводнения, каза още събеседникът. Тенденцията се наблюдава и в България от около десет години и ще продължи. Загубите може да се намалят със съответните мерки – почистване и други стратегии за адаптивност, посочи Матев.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването „Made in Green” може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
khао
преди 2 седмици
До: khao, ама готино се хващаш на въдицата. А умнико? :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 седмици
До: тошо, зплатата ми няна общо с коментарите, унижавам те безплатно! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
khао
преди 2 седмици
До: khao Ти що се умълча, да не би да са ти спрели заплатата? хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 седмици
До: менте ... хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
khао
преди 2 седмици
Ще бъде! И всички ще изпукаме, барабар с учените! Доволни ли сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още