IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите фермери ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ до 31 януари

Изпратените към момента проекти по програмата са над 300 броя на стойност 8,7 млн. евро

19:17 | 06.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg
Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg

Приемът на проекти по подмярката „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка „Развитие на стопанства и предприятия“, част от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г., се удължава до 31 януари 2022 г. Това съобщават в петък от Министерството на земеделието.

Процедурата е насочена към подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на младите стопани в България. Със схемата кандидатите може да получат безвъзмездна финансова помощ в левовата равностойност на общо 15 500 000 евро, като подпомагането за един млад фермер е в размер на левовата равностойност на 25 000 евро.

От ресорното министерство уточняват, че допустими за кандидатстване земеделски производители са физически лица, еднолични търговци или ЕООД, които отговарят на три условия. Кандидатите трябва да са регистрирани за първи път като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани; икономическият размер на стопанството да е в границите между 8 000 и 16 000 стандартен производствен обем (СПО) и да са на възраст от 18 - 40 навършени години (включително) към датата на подаване на проектното предложение.

Според справка в ИСУН подадените към момента проекти, откакто схемата стартира на 1 ноември миналата година, са общо 348 на стойност 8,7 млн. евро. "Удължаването на срока до 31 януари ще даде възможност повече кандидати да се подготвят и да комплектоват всички документи, както и ще се гарантира по-ефективно и ефикасно управление на финансовите средства", пишат още от земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още