През миналата седмица цената на зехтина достигна рекордните 8500 долара на тон, което със 125% по-скъпо от средната цена на зехтина през 2000 - 2020 година. Предишният рекорд беше поставен през 1996 г. - 6200 долара, пише Bloomberg.
Така тон зехтин е 10 пъти по-скъп от тон петрол, а през 2019 г. съотношението беше пет пъти.
Графика: Bloomberg
За останалия свят това може да не е сериозен проблем - делът на зехтина сред растителните масла е едва 2%, но в Южна Европа цената е не просто криза, а истинска катастрофа. Годишното потребление на зехтин в Испания достига 8 литра на човек. В другите държави от Южна Европа положението е същото, а цените са вече на психологическата граница от 10 евро за литър.
"Това е равносилно на границата от 5 долара за галон бензин в САЩ", посочва Блейс.
Данните на Bloomberg показват, че най-употребяваните растителни масла в световен мащаб са палмовата мазнина (36% дял от пазара), соевото олио (27%) и олиото от рапица (14%). Слънчогледовото олио е с дял от 10% от световното потребление.
Така потреблението на зехтин в световен мащаб може да бъде сравнено с това на екзотичните масло от семките на памук или кокосово масло.
Причината за поскъпването на зехтина е основно лошиата реколта от маслини в основните производители. Заради сушата в испанската провинция Андалусия през текущата селскостопанска година (2022-2023 г.) реколтата е 663 хил. тона, или с 56% по-малко спрямо 2021-2022 г. В същото време патоген унищожава маслиновите дървета в Италия.
Турция е една от малкото държави, където реколтата е добра, но правителството забрани износа, за да поддържа стабилни цените на вътрешния пазар.
Засега има сигнали, че ситуацията в Испания се подобрява, но увеличението на добивите ще бъде все още много слабо - до 737 хил. тона, или наполовина по-малко от нормалното. В Гърция и Италия също не се очаква някакво забележително увеличение.
Горещините са също сериозен проблем за отглеждането на маслини в Испания през тази година. В страната дъждовете се завърнаха, но пролетта беше много гореща - в Хаен, където е центърът на производството на зехтин в Андалусия, средната температура през април беше с 4°С по-висока. В Кордоба за две седмици температурите всеки ден достигаха 30°С през април. В следващите месеци времето не даде много повече прохлада на маслиновите дървета.


Желязков посети Монетния двор, за да види лично как се секат българските евромонети (СНИМКИ)
"Toха" взе приз за цялостно представяне на кулинарния фес за Никулден във Варна (СНИМКИ)
Спипаха двама гастрольори, тарашили жилища и автомобили във Варна
Трима мъже от Попово са загиналите при зверската катастрофа край Търговище
Няма опасност за околната среда заради авариралият танкер край Ахтопол
Глобата от 140 милиона долара на Мъск показва, че ЕС губи самообладание
ChatGPT спечели правото си да се саморегулира. Това може да се развие зле
Германия ускорява мерките срещу дронове - зачестяват инцидентите на летищата
Биткойн опциите показват, че трейдърите се подготвят за крипто зима
Факторингът е трамплин за малкия бизнес при въвеждането на еврото
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Покровск: Градът, който промени войната в Украйна
Кадиров: Зеленски отдавна не е легитимен президент на Украйна
Спират камионите през „Капитан Петко войвода–Орменио“
Защо туристи посещават места на зверства?
Община Царево задейства системата BG Alert