IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще попадне ли зехтинът в списъка с луксозни храни?

Засушаването, високите производствени разходи и нелоялната конкуренция с фалшиви продукти оскъпяват цената на качественото растително масло, посочи Андрей Димитров

16:45 | 14.06.23 г. 4

В последните години има тенденция на все по-малка реколта от маслини на европейския пазар, което заедно с високите производствени разходи води до увеличаване на цената на зехтина. Причини за това са високите температури и малките количества валежи в страни като Гърция, Италия и Испания. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Андрей Димитров, директор на фирма за внос и дистрибуция на маслини и зехтин "Дани - 2001", след като МВФ отчете рекордно високи цени на зехтина през последните седмици.

Според него производителите страдат и от нелоялната конкуренция, която продава зехтин със занижено качество на много по-ниски цени от пазарните.

„Сушата в страни като Испания, която е най-големият производител на маслини в Европа, кара бизнесите да търсят суровини от други държави, което води до поскъпване на зехтина не само в България, но и на целия континент“, посочи той.

Относно зехтина, който се внася в България, Димитров обясни, че в последните години хората у нас са започнали да разбират все повече от зехтин и да търсят все по-висококачествени продукти, но високите цени спират някои потребители.

На въпрос има ли фалшив зехтин в страната ни и дали е възможно такъв да се продава на цена около 5 лева за литър, търговецът потвърди, че има фирми и марки, които свалят значително цените, което най-вероятно се дължи на заниженото качество на маслото.

Димитров съобщи, че цената на зехтина е с 20-30% по-висока спрямо миналата година. Той е категоричен, че 5 лева за литър е нереална цена за качествен зехтин. „Не знам каква е тази марка, но за мен това не е истински зехтин“, категоричен е търговецът.

Каква е причината за безплодие на маслиновите дръвчета на Халкидики? Кои растителни масла може да заместят зехтина? Има ли начин потребителите да разпознаят истинския зехтин? Има ли производство на фалшив зехтин в България? Успяват ли регулаторите в България да се справят с нелоялните търговски практики може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
В Гърция се купува зехтин директно от бабичките, дето са си дали маслините и са им дали зехтин, за по 3-4 евро литъра, в тебекия. Истински зехтин с ***.айка. Явно търговците реват, че им беше хубаво да продаватна 15-20 лв литра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Многотопливный двигатель - это, по сути, специализированный дизель. Сконструирован он почти так же, как типичный дизельный двигатель с механическим впрыском. Основные различия между многотопливным двигателем и обычным дизельным заключаются в поршне, форсунке и устройстве, известном как многотопливный компенсатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 10 месеца
При зехтина обикновено така се говори - лоша реколта, затова цената се вдига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 10 месеца
Чак пък луксозна стока. Има производители, а търсенето на мазнини намалява - трябвало да живеем без тях според новите 'моди' :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още