IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФЗ ще подпомогне с още 170 млн. лева земеделците заради скъпия ток, фуражите и горивата

Ускорява се процедурата за обезщетение на засегнати от заразно заболяване животновъдни стопанства, реши правителството

19:34 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Държавен фонд "Земеделие" ще получи 170 млн. лева допълнителни разходи от централния бюджет, реши правителството. Средствата се отпускат за тази година и ще подкрепят финансово земеделските стопани като компенсация на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове. Подпомагането е и по националните мерки за компенсиране на претърпени щети от неблагоприятни климатични събития, които включват периода преди застраховане, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Правителството одобри ускорена процедура за обезщетение на засегнати от заразно заболяване животновъдни стопанства. С промените в наредбата за условията и реда за разходване на средствата за обезщетяване се запазва принципът на споделената отговорност между държавата и собствениците или ползвателите на животновъдни обекти.

Променя се обаче коефициентът на редукция върху размера на обезщетенията при неспазване на определени ветеринарномедицински изисквания от тяхна страна.

С цел своевременно ограничаване и ликвидиране на възникналите огнища на заразни заболявания по животните с промените се намалява размерът на максималния коефициент на редукция от сегашните 75% на 40%.

Съкращават се и сроковете за извършване на епизоотично проучване след потвърждение на заразно заболяване, което ще доведе до навременно издаване на акт за дължимо обезщетение и изплащане на дължимите суми за умъртвени животни в засегнатите животновъдни обекти.

С измененията в наредбата се променят и максималните размери на обезщетение за отделните видове животни, определени през 2020 г., като по този начин те ще отговарят на реалните икономически стойности, посочиха от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още