IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 32 млн. лева извънредна помощ ще получат производителите на слънчоглед

Субсидията се предоставя на земеделските стопани заради дисбаланса на пазара на слънчоглед в страната, предизвикан от украинския внос

13:10 | 02.08.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Над 32 млн. лева е извънредната помощ, която ще получат българските производители на слънчоглед. Парите бяха отпуснати от Брюксел като спешна мярка за подпомагане на зърнопроизводители от най-засегнатите от украинския внос страни членки, съобщи БНР. 

Наредбата за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделските стопани, които отглеждат слънчоглед, беше публикувана вчера в "Държавен вестник". В нея е записано, че приемът на документи за подпомагането ще започне пет работни дни след обнародването ѝ. Предвижда се приемът да е в рамките на десет дни.

Бюджетът по помощта е в размер на 32,76 млн. лв. като е допустимо и допълнително национално финансиране. Ставките за отделните производители ще станат ясни след приключване на приема и след проверка на документите на кандидатите, предвижда още наредбата. Парите ще бъдат изплатени до края на септември.

Извънредната помощ е аргументирана с анализ на ситуацията и установен съществен дисбаланс на пазара на слънчоглед в страната – рязко увеличен внос на украински слънчоглед, който влияе пряко върху българския пазар и оказва натиск върху цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още