IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

78 лв. на хектар е спешната финансова помощ за производители на слънчоглед

До 30 септември ще се изплатят над 65,5 млн. лева на земеделските стопани, съобщи аграрното министерство

16:41 | 04.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ставката, с която се предоставя спешна финансова помощ на производители на слънчоглед, е 78,33 лв./ха. Тя е определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, съобщи аграрното ведомство.

Подпомагане ще получат производителите на слънчоглед, чиито площи са били допустими за подпомагане за Кампания 2022 г. по Схемата на единно плащане на площ.

Бюджетът за определяне на ставката съгласно наредбата е над 65,519 млн. лева, от които близо 32,760 млн. лева са от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и още толкова – от националния бюджет.

Спешната финансова помощ се предоставя по регламент за изпълнение на Европейската комисия от 4 април 2023 година за предвиждане на спешна мярка за подпомагане на секторите на зърнените и маслодайните култури в България, Полша и Румъния.

Целта е да се подпомогнат земеделските стопани, пострадали от засиления внос на земеделски продукти в резултат на изградените коридори на солидарността между ЕС и Украйна.

От МЗХ уточняват, че помощта следва да бъде изплатена до 30 септември 2023 г.

Investor.bg припомня, че миналата седмица Министерството на земеделието и храните обяви, че подготвя втори пакет подпомагане за производителите на слънчоглед. Това се предвижда в проект на наредба за изменение и допълнение към тази, в която се посочват условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделските стопани, които отглеждат слънчоглед. Проектът е публикуван за обществено обсъждане в рубрика "Проекти на нормативни актове" в сайта на МЗХ и в Портала за обществени консултации.

Бюджетът по втората спешна мярка за България e в размер над 19,1 млн. лева. Средствата се предоставят от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Не се предвижда предоставяне на допълнително национално финансиране.

Спешната финансова помощ ще се изплаща на одобрените заявители до 31 декември, като крайният срок за представяне на становища и коментари по публикуваните документи е до 28 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още