IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо преработвателите на слънчоглед разчитат и на блокирания внос от Украйна?

Търговските бариери са недопустими при пазарна икономика, коментира председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев

11:39 | 23.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Преработвателите на слънчоглед предупредиха, че са пред фалит и настояват за мерки от страна на държавата. Проблемът възникна като последица от въведената забрана за внос на слънчоглед от Украйна.

Ситуацията е много сложна, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев.

"Разполагаме с достатъчно количество слънчоглед. България годишно произвежда около 2 млн. тона. За вътрешна консумация са необходими около 250 хил. тона. Цялото останало количество е предназначено за експорт. В България са създадени мощности за производството на около 3,5 млн. тона слънчогледово олио. Необходимостта от суровина за България наближава 4 млн. тона. Разчитаме основно на суровината, която се произвежда в България", обясни той.

Според него България разчита основно на българска суровина, но поясни, че както и в предишните години страната ни е внасяла сериозни количества от производители от различни страни.

Той напомни, че до началото на войната не е било възможно да се закупува слънчоглед от Украйна поради наличието на експортна такса.

"Украйна е най-големият производител на слънчоглед и може да се разчита на по-големи количества, които бихме могли да доставим. Разчитахме миналата и тази година на внос от Украйна. Правеха се различни опити да се блокира. Основно забраната засягаше пшеница и царевица. Слънчогледът, под натиска на България, беше включен в забранителния списък", посочи Янев.

Той съобщи, че още с въвеждането на забраната вътрешната цена на слънчогледа се коригира със 100-150 лева. "Надяваме се да отпадне тази забрана от Украйна, в момента тя важи до 15 септември. Чуват се гласове, че трябва да бъде продължена до края на годината. Предлага се да се забрани внос на слънчогледово олио от Украйна", коментира председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

По думите му много силно и директно е влиянието на външните цени на пазара в България, а ефектът от забраната е никакъв. Той е категоричен, че търговските бариери са недопустими при пазарна икономика.

Янев не очаква съществено покачване на цената на олиото, освен ако не се случи нещо извънредно и потвърди, че влияние оказват икономически и политически фактори. Според него наличното количество по складовете би трябвало да излезе на пазара и да се продаде.

"Тази година добивите са по-ниски и себестойността ще бъде по-висока. Искаме достъп до суровина. Земеделският производител не иска да продава на загуба, но достъпът до суровина при нас е затруднен", изтъкна председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

На кои страни може да разчита България за внос на слънчоглед? Ще има ли криза със суровината за растително масло и ще се увеличи ли цената на олиото? Какви са очакванията за изкупната цена на слънчогледа? Защо няма диалог между производителите на растителни масла и маслопродукти и земеделското министерство?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още