IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успява ли България да разнообрази търговията си с ЮАР?

Сега две трети от вноса на Република Южна Африка на слънчоглед и олио идва от нашата страна, посочи доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ

17:51 | 15.05.23 г.

Икономиката на ЮАР е една от малкото икономики в Субсахарска Африка, която е по-добре развита технологично, с повече износ с повече добавена стойност. Това мнение в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria изрази доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет и Институт за икономически изследвания при БАН.

Икономиката е с източник много природни ресурси и може да се организира по-голяма двустранна търговия с България, като от значение е логистиката заради отдалечеността на африканската страна, коментира той.

Той посочи, че стокообменът между България и Република Южна Африка е нараснал с 250% за година, като две трети от общия внос на ЮАР на слънчоглед и слънчогледово олио идва от страната ни, а в Южна Африка са регистрирани над 4 хиляди фирми със собственици български граждани.

Маринов разказа, че президентската институция в България периодично организира посещения, в които български фирми могат да участват и да отидат в малко по-непознати и по-екзотични пазари, където да се срещнат с местни контрагенти. „Това стана и в рамките на бизнес форума в ЮАР, при посещението на президента Румен Радев в ЮАР, в който се включиха над 30 български фирми, които се срещнаха с над 70 участващи южноафрикански фирми“, обясни той.

Според него това е една от възможностите, които южноафриканската икономика предоставя на България, като продължение на вече съществуващите търговски връзки.

„Огромният ръст на стокообмена ни с ЮАР от последната година, се е вдигнал с 250%, а износът от 100 на 250 милиона долара, което се дължи на слънчогледа и слънчогледовото олио“, съобщи Маринов и поясни, че България в момента изнася 2/3 от общия внос на ЮАР на слънчоглед и слънчогледово олио.

По думите му, една от най-големите, но нереализирани в момента макар и доста използвани в миналото потенциални възможности, за които се говори преди 40 години, е износът на консервирани храни, тъй като вкусовете на хората в ЮАР са много близки до тези у нас.

„Българските консерви едно време са имали доста добра слава в ЮАР. Бяха направени някои опити преди десетина години за организация на по-мащабен износ отново на там. Но тогава все още не действаше споразумението за преференциална търговия на Европейския съюз с южноафриканската общност за развитие, но то вече е факт и вече търгуваме почти безмитно с тях”, отбеляза анализаторът.

Маринов смята, че която от великите сили успее да спечели ЮАР, ще спечели голяма част от континента. „Все повече китайски инвестиции навлизат в ЮАР, но от друга страна все повече американски и европейски големи корпорации откриват клонове на място”, потвърди той.

На какво ниво са бизнес отношенията между ЮАР и България? Защо няма политически риск при търговията с африканската страна? Спазват ли се ESG стандартите в продуктите на ЮАР? Къде е мястото на ЮАР в геополитическите планове на големите икономики? Какви са перспективите за развитие на връзките в сферата на туризма и защо транспортът на стоки до ЮАР е в пъти по-скъп, отколкото до Китай може да разберете, ако гледате видеоматериала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още