IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яни Янев: Има спад поне с 30-40% в производството на олио

Производителите на растителни масла и маслопродукти имат нужда от внос на украински слънчоглед, посочи председателят на бизнес сдружението

22:25 | 24.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Има спад поне с 30-40% в производството на олио през първото полугодие на тази година спрямо същия период на миналата година. През 2021 г. средният месечен капацитет заедно с беления слънчоглед беше около 260 хил. тона, сега се равнява на около 140-150 хил., а може би и по-малко след прекъснатия внос на украински слънчоглед. Не виждам възможности държавата да се ангажира с решаването на проблема. Това мнение изрази в предаването ''Бизнес старт'' на Bloomberg TV Bulgaria Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Той пресметна, че до въвеждането на забраната за внос на украински слънчоглед у нас са влезли около 460 хил. тона при реколта от 2 милиона тона, а миналата година обемът е бил още по-голям – около 800 хиляди тона. Той подчерта, че възможностите за покупка на слънчоглед от външните пазари сега не са големи.

По думите му световната търговия със слънчоглед е много малка – около 6% от световното производство. „Всичко останало остава в страните, преработва се и се изнасят готови продукти. Ние знаем всички възможности откъде и какво може да се купи, просто те са много ограничени. Затова не искаме да изпускаме тази възможност да закупуваме украински слънчоглед. В момента, в който там се стабилизират нещата, ще бъде въведена отново забрана за експорт от Украйна'', коментира председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Янев съобщи, че на днешната среща при земеделския министър Кирил Вътев на първо място представителите на сдружението ще настояват да се премахне забраната на внос от Украйна, тъй като „тя действа в продължение на вече три месеца и половина и не показва, че украинският слънчоглед е причината за ниските цени“.

„Цените на външните пазари паднаха през този период и с въвеждането на забраната цените и на вътрешния пазар се коригираха с около 100-150 лева надолу“, посочи той.

Според него, ако цените на външните пазари бяха тръгнали в другата посока, тогава „дали ще има забрана за внос, или няма да има, цените на вътрешния пазар щяха да се покачат също“.

''Българският пазар е директно свързан с международния, тъй като някъде около 85%, даже над 85%, от продукцията е предназначена за експорт като слънчоглед или след преработка, така че няма къде другаде да се продаде продукцията, където да има по-различни или по-високи цени. Тази забрана нарушава правилата на пазара и няма никакъв ефект, но донесе негативи на българските преработватели'', категоричен е Янев.

Какъв е делът на украинския слънчоглед като суровина за българските преработвателни предприятия? Какви са средните цени на българския слънчоглед? Защо българските производители на растителни масла и маслопродукти работят без печалба? Какви са прогнозите за тази година за добива на слънчоглед? Ще продължат ли да се разминават цените „продава“ и „купува“ в предложенията на производителите на слънчоглед и олио?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 8 месеца
ама разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още