IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едно от делата срещу Bayer заради Roundup завърши без присъда

Журито в Уилмингтън заседава в продължение на три дни, преди да бъде обявено в петък, че не са постигнали решение

13:23 | 02.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Делото срещу Bayer AG в щата Делауеър във връзка с твърденията, че пестицидът Roundup причинява рак завърши, но съдебните заседатели не можаха да стигнат до присъда, съобщава Bloomberg LP.

Журито в Уилмингтън заседава в продължение на три дни, преди да бъде обявено в петък, че не са постигнали споразумение за това дали неходжкиновия лимфом (НХЛ) на Антъни Клауд е причинен от излагане на Roundup, произвеждан от Monsanto на Bayer. Съдия Вивиан Мединила прекрати делото и разпусна панела.

От Bayer заявиха, че са спечелили отделно дело срещу Roundup в Арканзас.

Клауд, който почина през 2021 г., е работил в продължение на години като градинар. Според семейството му той редовно е използвал препарата Roundup за поддръжка на зелените площи, за които е отговарял. Според тях от Monsanto не са предупредили достатъчно за рисковете за здравето от употребата на Roundup.

Прекратяването на това дело се случва на фона на провеждането на друг процес заради Roundup във Филаделфия. Отделно жури в съда там нареди на звеното на Bayer през януари да плати над 2,2 млрд. долара на бивш озеленител, който вини компанията за своя рак.

Решението на съда да обяви прекратяване на процеса в този случай отразява неспособността на ищеца да докаже тезата си, посочват от Bayer в позиция относно делото на Клауд. Според компанията това е така, защото научните доказателства и консенсусната оценка са в полза на това, че препаратът е безопасен и не причинява рак.

В отделна позиция от Bayer посочват, че решението в Арканзас е 11-а победа за компанията от последните 17 дела, в които е постановена присъда по време на процеса.

Базираната в Леверкузен компания вече е заделила 16 млрд. долара за покриването на разходи по продължаващите вече десетилетие съдебни спорове около Roundup. На американския пазар производителят се съгласи да замени спорната съставка глифозат с друга алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 02.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още