IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Потокът от зърно от Украйна няма да спре, Европа трябва да се възползва

България има експортна икономика и работата по това да сме ефективно в Шенген трябва да бъде ускорена, каза Преслав Райков

11:17 | 22.03.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Потокът на зърно и храни от Украйна няма да спре и Европа трябва много бързо да осъзнае това и да го използва максимално добре. Това каза финансовият анализатор Преслав Райков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако някой има концепцията и имагинерното желание, че всички интеграционни процеси на украинския пазар ще престанат и украинската агропродукция няма да бъде в Европа след 10 години, според мен жестоко се лъже“, каза той. Според него трябва да се адаптираме към ситуацията.

„Сега е моментът за евтини суровини, които можем да вземем от Украйна, които да „качим“ стъпка нагоре в преработка, в производство, да си подсигурим местни пазари, да свалим някои цени“, каза той.

Райков смята, че държавна протекция в дългосрочен период няма да има и украинските стоки ще останат на европейския пазар. Той призова да не се намесваме в процесите, които се оперират от бизнеса и частната инициатива, като даде пример със забраната за внос за украинско зърно у нас, от която според него няма печеливши.

Райков коментира и темата за данъчната политика на страната, която беше повдигната след посещението на мисията на МВФ у нас. Анализът на данъчната система трябва да е много задълбочен – той не трябва да е от днес за утре, от едно правителство за друго, каза той. Това е анализ, който се прогнозира и планира за следващите 10-20 години, допълни Райков.

По повод пълноправното членство на страната в Шенген, анализаторът посочи, че България има експортна икономика, отворена на 100% и работата по това да сме ефективно в Шенген трябва да бъде много, много ускорена, както и работата за приемане в еврозоната.

В момент, в който имаме огромен прилив на капитали в една съседна Сърбия, в една съседна Румъния, дори в Македония, в страни като Косово и Албания, ние оставаме остров, който се лута хаотично и не може да вземе решение накъде да върви, каза още той.

Според Преслав Райков икономическите рискове пред България на фона на рецесионните процеси в Европа и политическата нестабилност у нас са доста големи. По думите му България не се възползва от създалите се икономически ситуации, защото и Covid и войната в Украйна освен препятствия представляват и „страхотни възможности за редица сектори“. „Ние оперираме една икономика, която не е с максимален капацитет и това за всички, които наблюдават отстрани и участват в нея, е доста неприятно“, каза той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още