IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полските фермери прекратиха блокадата на украинската граница

Полски фермери и шофьори на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна от есента миналата година

18:30 | 29.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/EPA
Снимка: БГНЕС/EPA

Протестиращи полски фермери преустановиха продължаващите от месеци блокади по граничните пунктове с Украйна тази сутрин, предаде Ройтерс, позовавайки се на полски и украински власти. 

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски приветства „конструктивната работа“, извършена от Полша за вдигането на блокадите. Преговорите с Варшава и браншовите организации не са били лесни, „но основното е, че постигнахме резултат“, посочи той в изявление. 

Тази сутрин камиони започнаха да преминават границата и в двете посоки, съобщават представители на митническите власти.

Полски фермери и шофьори на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна от есента миналата година заради притеснения от несправедлива конкуренция. Те обвиняваха правителството в бездействие предвид загубата на местните компании от чуждестранни конкуренти от началото на войната в Украйна, тъй като за украинските шофьори на камиони бе отменено изискването да имат разрешителни за преминаване на границата с Полша.

Камионите, превозващи зърно – основен повод за недоволството на полските протестиращи, все още ще бъдат подложени на известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти. На камионите, превозващи зърно, се позволява само транзитно преминаване през Полша. 

Протестите предизвикаха силно недоволство от украинска страна, а напрежението ескалира през зимата. Варшава и Киев водеха преговори на различни нива в опит за намиране на решение, а Украйна призова и ЕС да се намеси.      

През март двете страни приветстваха напредъка, постигнат по въпроса за внос на селскостопански продукти, но споразумение бе трудно да се постигне. Украинският внос предизвика протести на много места в Европа заради неравните условия за достъп на продукцията до различни държави и по-ниската цена на украинската земеделска продукция. Това доведе до решението на ЕС по-рано тази година да въведе ограничения за някои от продуктите, внасяни от Украйна. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още