IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore

Земеделци изкореняват какаовите си насаждания въпреки рекордните цени

Комбинация от лошо време, провалили се държавни политики и бързо разпространяващ се вирус кара фермерите да взимат крайни решения

08:48 | 19.01.25 г.
Снимка: Jan Sochor/Getty Images
Снимка: Jan Sochor/Getty Images

Какаото бе най-силно представилата се суровина през 2024 г., задминавайки дори биткойна, но това не спира фермерите да се отказват от отглеждането му, пише Wall Street Journal.

Земеделците в най-големия регион за производство на какао в света презасяват земите си заради комбинация от лошо време, провалили се държавни политики – много от които целяха да помогнат на фермерите – и бързо разпространяващ се вирус, който опустошава растенията им.

Резултатът от това са по-високи цени за любителите на шоколада и стръмен спад в производството на Кот д'Ивоар и Гана – традиционните какаови гиганти на Западна Африка.

Но макар че цените се вдигнаха до рекордни нива, земеделците изкореняват какаовите дървета, които през последните две години са унищожени от вируса на какаовите издънки – болест, която причинява некроза на корените и е смъртоносна за какаовите дървета.

Вместо това някои фермери планират да засядат палми за масло, тъй като са по-малко податливи на болести и изискват по-малко труд и работа. Освен това търсенето на палмово масло е високо, коментират местни фермери.

Фактор във взимането на такова решение са и погрешните държавни политики, включително фиксирана цена, която страните плащат на земеделците за какаовите зърна.

Тази политика, целяща да предпази фермерите, отглеждащи какао, от нестабилните колебания на световните пазари, им попречи да се възползват от предимствата на растящите цени, точно когато имат най-голяма нужда от парични средства. Както Кот д'Ивоар, така и Гана продават предварително зърната за следващия сезон и определят изкупната цена, която получават земеделските стопани. Понастоящем производителите получават по-малко от една трета от сумата, която какаовите зърна им носят на международните пазари, а правителствата получават неочаквани приходи.

Фючърсите върху какаото в Ню Йорк се повишиха със 178% миналата година, като през декември достигнаха рекордните 12 565 долара за метричен тон. За сравнение, биткойнът поскъпна със 122% през 2024 г.

За известен период от време Гана раздаваше безплатно торове на производителите на какао в опит да увеличи добивите. През 2020 г. двете държави сформираха шоколадов блок, за да наложат премия на купувачите в размер на 400 долара за метричен тон какао – надбавка, която според тях ще отиде директно в джобовете на фермерите. Нищо от това не даде резултат.

„Като цяло Гана и [Кот д'Ивоар] третират сектора на какаото като даденост и просто вземат чуждестранната валута“, казва Антоние Фонтан, управляващ директор на мрежата Voice, асоциация на организации на гражданското общество, работещи в областта на устойчивото производство на какао. „От десетилетия казваме: „Ще трябва да плащате справедлива цена на фермерите, защото в противен случай в един момент фермерите ще свършат“ – което се случва в момента.“

По данни на Международната организация по какаото производството на културата в Кот д'Ивоар е намаляло с 22% през 12-месечния сезон до 30 септември спрямо същия период на предходната година, а производството в Гана е спаднало с 27% за същия период.

Официални лица, земеделски производители и анализатори обвиняват неблагоприятните климатични условия в Западна Африка – влажно време през сухия сезон и сухо време през традиционния влажен сезон – за голяма част от настоящия недостиг на производство. Съседните на Западна Африка Камерун и Нигерия, които са четвърти по големина производители на какао в света, обаче са имали подобни климатични условия и през последните години производството им се е увеличило.

Преди сегашния спад на производството фермерите в Кот д'Ивоар и Гана често повишаваха продукцията си, изсичайки гори, за да освободят място за повече какаови дървета. Но нов закон на Европейския съюз, насочен към опазване на дъждовните гори в света, означава, че западноафриканските фермери трябва да се опитат да отглеждат повече какао на парцелите, с които разполагат.

Това решение често води до големи първоначални разходи, тъй като по същество изисква от земеделските стопани да изкоренят по-старите, по-малко продуктивни дървета и да засадят нови, за да увеличат производството, особено когато стопанствата са опустошени от болести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 19.01.25 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още