IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Меджидиев: До дни започва подготовката на наредба за остойностяването на лекарския труд

Служебният здравен министър признава, че проектът за модернизация на спешната помощ е в риск и ще има нужда от допълнително финансиране по него

10:05 | 20.08.22 г.
Снимка: БГНЕС/МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Снимка: БГНЕС/МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

До няколко дни ще започне подготовката на наредба за остойностяването на лекарския труд. Това казва в интервю за БТА служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Работна група, в която са включени и представители на Министерството на финансите (МФ), да започне обсъждането и изработването на проект за наредба, като ще се ползва опитът и на някои европейски държави. Ще се стремим в най-кратки срокове да бъдат изработени правилата, но може би ще се наложи при сформирането на новия парламент това да бъде уточнено и законодателно“, посочва министърът.

Целта е да се въведе унифициран механизъм за остойностяване, който да е и държавно регулиран, обяснява още министърът.

Предвижданата промяна ще улесни въвеждането на диагностично свързаните групи на мястото на клиничните пътеки, казва още Меджидиев.

„Остойностяването на труда на лекарите и специалистите по здравни грижи ще спомогне за реалното формиране на работната заплата. В реалната обстановка трябва да се съобразим със състоянието на областните болници, на общинските болници, с натовареността им, с осигуреността с персонал и с базите им, със задълженията и т.н. Сега анализираме как да се направи така, че и в тези болници да има повишаване на работните заплати, но то да е съотносимо към действителното състояние на съответното лечебно заведение“, посочва още Асен Меджидиев.

Що се отнася до допълнителното заплащане на работещите със заразени с COVID, министърът казва, че има други механизми, по които да се въведе такава компенсация, при условие, че в момента няма извънредна обстановка.

„Сега натовареността на системата е значително по-лека, но целта ни е така да подготвим системата, че да е готова за евентуална по-тежка вълна, да няма затруднения в лечението на пациентите, а колегите да не се натоварват психически“, пояснява той.

С предстоящия анекс към Националния рамков договор, който ще бъде подписан до дни, ще се даде възможност на лекарите да издават електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19. Предвижда се да отпадне ограничението личните лекари да ваксинират само лица от пациентските си листи. Ще се върне и заплащането за извършените ваксинации, коментира още министърът.

Министърът признава, че проектът за модернизация на спешната помощ е в риск заради повишаването на цените на строителните материали и инфлацията. Някои от строителите, които правят ремонти по спешни отделения, са спрели работа, други изобщо не са започвали да работят.

За да се продължи проекта, само за тази година ще са нужни още 6 млн. лева, а след удължаването му – 40 млн. лева, пояснява Меджидиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още