IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна 36 млн. лв. за COVID лекарство

Одобрени са и допълнителни 55 млн. лв. за капиталови разходи за държавни болници

16:14 | 14.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерският съвет одобри допълнителни 35,9 млн. лева за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. Средствата са по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г., съобщават от пресслужбата на кабинета.

С допълнителните разходи финансово се обезпечава договор за доставка на лекарствения продукт Regkirona (INN Regdanvimab), предназначен за лечение на коронавирусна инфекция. Гарантира се достъпът на българските граждани до лекарствения продукт.

С друго постановление на правителството по бюджета на Министерството на здравеопазването  са одобрени допълнителни разходи в размер на 5,9 млн. лв. Средствата са предназначени за дейност, извършена през юни 2022 г. – за подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, в регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ, държавните психиатрични болници и Националния център за заразни и паразитни болести, както и за поставяне на ваксини срещу коронавирусна инфекция.

Допълнителните разходи ще бъдат осигурени за сметка на предвидените по централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ средства. 

Министерският съвет одобри и отпускането на допълнителни 55 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за капиталови разходи за държавни болници.

25 млн. лв. от тях ще бъдат използвани за за строителство на лечебно-диагностичен блок за болнични структури по педиатрични и онкологични специалности в поземлен имот, собственост на пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“, за нуждите на Южна България.

Останалите 30 млн. лв. са за обзавеждане и дооборудване с медицинска техника и апаратура и пускане в действие на разширението на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Инициативата за изграждането на нов диагностично-лечебен корпус на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив е значителна стъпка към модернизирането на сградния фонд на лечебното заведение. Едновременно с това инвестицията ще бъде с безспорно положително значение както за пациентите от Пловдив и околностите, така и за системата на здравеопазването в целия Южен Централен Район на страната, посочват от Министерския съвет.

Със завършването на новото разширение на болницата /Хирургичен блок Б/ и след нейното обзавеждане и оборудване с медицинска техника и апаратура ще се постигне ново качество в лечебната дейност на „УМБАЛ проф. д-р Александър Чирков“, посочват още от правителството. По този начин ще има изградена и оборудвана по европейски модел високотехнологична болница, която ще бъде 24 ч., 7 дни в седмицата отворена за нуждаещите се граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още