IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция започна разследване срещу фармацевтичната компания Merck заради измама 

След промяна в състава на лекарство за щитовидната жлеза някои пациенти са се оплакали от проблеми

14:32 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Въпросното лекарство. Снимка: EPA/SEBASTIEN NOGIER
Въпросното лекарство. Снимка: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Заради промяна в състава на лекарството за щитовидната жлеза Levothyroxin френската съдебна система разследва местния клон на базирания в Дармщат германски фармацевтичен производител Merck, предава DPA. 

Според говорителка на френския филиал властите водят разследване по подозрение в сериозна измама. По-конкретно, разследванията проверяват начина, по който Merck е информирала клиентите за промяната в състава на продукта.

Merck е разработила новия състав на лекарството, известно във Франция като Levothyrox, по искане на френския орган по лекарствата ANSM. Това се правило, за да се гарантира, че активната съставка остава постоянна от една партида до друга и по време на съхранението.

Тази формула се е предлагала в аптеките от края на март 2017 г. След това пациентите са се оплакали от странични ефекти като умора, косопад или повишаване на теглото. По онова време около три милиона души във Франция са били зависими от този лекарствен препарат. Според Merck по-голямата част от засегнатите са се справили добре с прехода към новото лекарство.

Започнатото производство може да доведе до наказателен процес, ако разследващите намерят достатъчно доказателства. В противен случай те могат да прекратят делото.

Merck вече е подсъдима по гражданско дело във Франция заради лекарството за щитовидната жлеза. През март Касационният съд, който е най-висшата съдебна инстанция във Франция, потвърди, че Merck трябва да плати на повече от 3000 ищци обезщетение от по 1000 евро.

Сега се твърди, че фармацевтичният производител е посочил новите съставки в листовката, както се изисква. Малкият шрифт обаче не е бил достатъчен, за да информира пациентите за променения състав. Merck отхвърля обвиненията. Лекари и фармацевти, както и самата компания са били сред далите показания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още