IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството променя методиката за прилагане на оценката за намалена трудоспособност

В общата оценка ще се отчита всяко увреждане, а не както е досега само на водещото, посочи здравният министър

15:05 | 25.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Променя се Методиката за оценка на трайно намалената работоспособност, вид и степен на увреждане, в проценти. Това става с приетите днес от служебното правителство промени в Наредбата за медицинската експертиза.

Същественото в тази промяна е отчитането на всяко едно увреждане в общата оценка. Новият начин за изчисляване на оценката отразява най-високия процент на най-тежкото увреждане, към който се прибавят 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания, посочи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев на брифинг след заседание на Министерския съвет.

„Промените в наредбата ще спомогнат за прецизиране на случаите, при които с категоричност трябва да се определи пожизнен срок на инвалидност и/или чужда помощ“, обясни Меджидиев, цитиран от здравното министерство.

Здравният министър заяви, че Министерският съвет е приел промените в Наредбата за медицинска експертиза, като са съобразени исканията на неправителствени организации и хора с увреждания, отправени по време на общественото обсъждане.

Той посочи, че е отстранена и несправедливостта, свързана с невъзможността за определяне на чужда помощ при лицата с психични заболявания, на които са определени под 90% трайно намалена работоспособност.

Наредбата дава възможност лицата, освидетелствани или преосвидетелствани в периода до влизането в сила на това постановление и за които с него са определени по-благоприятни условия за оценка на увреждането, да имат право да подадат заявление-декларация за преосвидетелстване извън случаите по чл. 56, ал. 1 от Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Не се предвижда срок за това преосвидетелстване, тъй като се очаква значителен интерес от лицата с увреждания и съществува риск от допълнително забавяне на експертизата от страна на ТЕЛК при ограничаване във времето, обясни здравният министър.

„Тези промени ще ускорят процеса по издаване на експертните решения, предстоят и други промени, за което сме ангажирали „Информационно обслужване“ АД. Предвиждаме и промени по отношение на ТЕЛК съставите, така че да дадем възможност на повече експерти да извършват експертиза, което ще намали и сроковете за получаване на експертните решения“, заяви още Меджидиев.

В синхрон със Закона за здравето се въвежда промяната родителите на деца до 12 г. да могат да ползват болничен лист за временна нетрудоспособност, когато детето е върнато от детско заведение или училище поради карантина. Досега такъв се издаваше само на родителите на деца, посещаващи детско заведение, посочи още министърът. 

Здравният министър съобщи, че на днешното си заседание Министерският съвет е приел и Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. за периода 2023-2026 г. Документът предвижда продължаване на ваксинациите срещу грип, което ще доведе до по-добро индивидуално здраве и намаляване на тежкото протичане, усложненията и хоспитализациите вследствие на грипна инфекция.

Основни цели на Националната програма са намаляване на заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип и инвазивни пневмококови инфекции при възрастни на и над 65 г. чрез повишаване на имунизационния обхват в тази възрастова група и повишаване на информираността на населението и на медицинските специалисти за риска от грип и пневмококови инфекции, ваксинопрофилактиката и начините за предпазване.

Меджидиев обясни, че с реализацията на програмата се предвижда осигуряване на ваксини срещу сезонен грип и срещу пневмококови инфекции чрез договори за доставки между Националната здравноосигурителна каса и съответния притежател на разрешение за употреба и/или упълномощен представител и посочения от него търговец на едро с лекарствени продукти. С реализацията на Националната програма се очаква повишаване на имунизационния обхват срещу сезонен грип на целевата група от 25% през 2023 г. до 35% през 2026 г. и повишаване на имунизационния обхват срещу пневмококови инфекции от 5% през 2024 г. до 15% през 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още