IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на медиците ще се гарантират в рамковите договори

Парламентът окончателно прие промените в Закона за здравното осигуряванe

14:07 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), с които се въвежда методика за осигуряване на справедливи минимални възнаграждения на медицинския персонал.

В закона се въвежда методика за осигуряване на справедливи минимални възнаграждения на медицинския персонал, който изпълнява дейности по договор между лечебните заведения и НЗОК. Националните рамкови договори вече трябва да съдържат изисквания относно основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ в изпълнение на договори с НЗОК, които са не по-малко благоприятни от предвидените в колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“. Договорите ще включват и методика за финансиране на медицински персонал в лечебни заведения, които извършват медицински дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината, както и в лечебните заведения за болнична помощ. 

Определят се и критерии за класифициране на приоритетни многопрофилни болници, които осигуряват достъп до дейности от пакета, гарантиран от с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщава БТА.

С измененията се гарантира и редът за работата на аптеките с Националната здравноосигурителна каса. Създава се методика за финансиране на аптеки, които изпълняват дейности по договор с НЗОК в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност в община, както и с денонощен режим на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още