IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подуправителят на НЗОК ще може да управлява до избор на управител

Това става ясно от решение на депутатите на първо четене

13:00 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Депутатите приеха на първо четене със 118 гласа „за“ Законопроекта за изменение и допълнение на Закона на здравното осигуряване. В рамките му подуправителят на НЗОК ще може да упражнява длъжността управител на НЗОК, докато се избере нов от НС. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ПП – ДБ и ДПС, предаде БГНЕС.

Срокът между първо и второ четене ще бъде три дни.

Дебатите не преминаха без критика от страна на опoзицията. „Здравната каса трябва да има фиктивен управител. Липсата на фиксиран срок колко време може да продължи управлението подуправителя, преди да бъде направен избора на нов, ни принуждава да внесем поправки между първо и второ четене“, заяви Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“.

„Нека не вкарваме политика в това решение. Става въпрос за срок от месец и половина, в който да действа този подуправител“, каза и Костадин Ангелов, бивш здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ –СДС. „Ще внеса срок за подуправител на НЗОК, такъв какъвто Чорбанов от ИТН иска“, подчерта още той.

„Вие оставихте НЗОК без управител, вие отказахте кандидатурата преди дни. Трябва публично да се извините, че оставихте България без управител на НЗОК. Кажете какви са критериите за избор и да изберем кандидат, доведете го“, заяви Георги Свиленски от БСП към управляващото мнозинство.

Със 128 гласа „за“ депутатите приеха и процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса, представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазването, както и процедурата за избор от НС на процедурните правила за избор на управител.

В доклад на парламентарната комисия по здравеопазване се посочва, че приемането на процедурни правила е необходимо във връзка с приетото от Народното събрание на 13 януари т. г. решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев, посочва БТА. Съгласно Закона за здравното осигуряване, нов управител на НЗОК се избира от парламента в срок не по-дълъг от шест месеца от предсрочното прекратяване на мандата на управителя, като в конкретния случай този срок е изтекъл на 12 юли т. г.

Първата процедура за избор на управител на НЗОК се провали. Първоначално постъпилите кандидатури бяха три. Впоследствие от „Възраждане“ оттеглиха своя кандидат – Тодор Хинов, а непосредствено преди гласуването в парламента на 11 юли предложената от ПГ на ГЕРБ-СДС Иванка Динева отказа да участва в процедурата по избор. Така единствен кандидат остана проф. Жени Стайкова, издигната от ПГ на „БСП за България“, която не беше подкрепена от мнозинството в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още