IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите посещават лекар средно пет пъти в годината

Едва една трета от разходите за здравеопазване са за профилактика и скрининг, сочат данни от „Здравен барометър“

18:18 | 05.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българите посещават лекар (общопрактикуващ или специалист) за преглед или консултация средно пет-шест пъти в годината, показват данни от 2020 г. За сравнение, през 2018 и 2019 г. българите са се обръщали към лекар над шест пъти годишно. По този показател страната ни се нарежда в рамките на средните стойности за Европа.

Това сочат данните от „Здравен барометър“ - гражданска инициатива за периодично наблюдение, анализ и оценка на състоянието, развитието, ефективността и устойчивостта на системата на здравеопазване в България. „Здравен барометър“ е създадена по инициатива на проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски", съобщава БТА.

Най-често българите се обръщат към лекар в Словакия – около 10 пъти годишно, в Германия и Унгария – 9-10 пъти годишно, и Лихтенщайн – 8-9 пъти годишно. Посещението при стоматолог е по-скоро изключение за българите – под един път годишно.

Анализът на данните за продължителността на живота в България по пол показва, че мъжете живеят в здраве 61,6 години, а жените – 65,1 години, което е близко до средните стойности за европейските държави. 

През 2022 г. отчетените профилактични прегледи са 2 386 766, което показва, че близо 37% от българските граждани са преминали профилактичен преглед. Най-много са отчетени в областите Пловдив и Велико Търново, а най-малко са в област Силистра.

Едва една трета от разходите за здравеопазване са за промоция, профилактика и скринингови програми. Близо 60% от разходите за здравеопазване отиват за политика в областта на диагностиката и лечението, а едва около една трета - за промоция, превенция и контрол на общественото здраве, отчита още проучването. 

„Данните показват, че над две трети от разходите в сектора са за лечение, а профилактиката е занижена. Нужно е да се отделят повече средства за профилактика, а в профилактичните дейности трябва да се включат и фармацевтите“, каза бившият здравен министър Асена Сербезова, която представи резултатите.

В някои области в страната над половината от лекарите са на над 60-годишна възраст, каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) по време на представяне на данните от „Здравен барометър“.

От 33 077 лекари, регистрирани в БЛС, 11% са на над 70-годишна възраст, а 27% са на над 60-годишна възраст, допълни той.

"Нямаме обективен метод за оценка на потребностите от хоспитализации", каза още Маджаров. По думите му към момента цялата система е основана на декларативен принцип от отчетите, направени от болниците. „Ако направим болница в пустинна зона, ще отчетем, че има хоспитализации дори и в нея“, каза още той. По думите му трябва да се обективизират потребностите от хоспитализации, както и качеството на болничната помощ.

„Здравен барометър“ ще бъде представян три пъти годишно с цел да се очертаят тенденциите в развитието на системата чрез анализ на основните количествени показатели и за да се направи дълбочинен, качествен анализ на значими въпроси на здравната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още